Престрелката с взаимни обвинения между УЕФА и Ливърпул продължава, след като куп инциденти помрачиха финала в Шампионската лига между английския отбор и Реал Мадрид в Париж (0:1) в събота.

В официално писмо, пратено от централата към "червените", се говори не само за "мащабна измама с фалшиви билети", осъществена от техните фенове, но и за ролята на Юрген Клоп - мениджъра на отбора, за напрежението около двубоя.

Германският треньор насърчи всички фенове на Ливърпул да пътуват за Париж, независимо, че нямат билети за мача. Клоп говори пред срещата за атмосферата в града и призова за образцово поведение привържениците.

Над 55 000 от тях се събраха във фензона в центъра на Париж, където всичко мина без проблеми. Но около "Стад дьо Франс" нещата излязоха извън контрол, мачът бе забавен, а фенове бяха пръскани със сълзотворен газ, някои - притискани по огради, други - неуспяли да влязат с редовни билети на мача, очевидно заради фалшиви такива и лошата организация.

"Клоп би следвало да се въздържа от коментари като този, че феновете на Ливърпул са свободни да пътуват към града на мача дори, когато нямат билети", пише в обръщението на УЕФА до английския отбор.

В отговор президентът на Ливърпул Том Уърнър поиска официално извинение от ръководителите на европейския футбол и нарече обвиненията им към феновете на отбора "несъстоятелни". "Ние бяхме на финал и преди 3 години в Мадрид. Тогава нямаше дори един регистриран инцидент", пише босът.

Подчертава се също така, че се е стигнало до абсурди - членове на семействата на играчи от Ливърпул да не могат да влязат на стадиона, въпреки че билетите им са истински и от ВИП категория, осигурени от клуба. Конкретно това се е случило с роднина на шотландеца Анди Робъртсън, който така и не е влязъл на стадиона с ВИП пропуска си.

Клубът обвинява не толкова УЕФА, колкото френските власти и организаторите на локално ниво за случилото се. Поведението на парижката полиция ще бъде разследвано от градските власти, а УЕФА прави отделно разследване и чака резултатите от него, за да разбере какво точно се е объркало около финала.