УЕФА вдигна още парите за клубовете от наградни фондове и оборота, който правят двата евротурнира.

Участниците в Шампионската лига и Лига Европа се хвърлят за сериозни суми, особено тези, които влязат в груповата фаза и я преминат към пролетните елиминации.

Разбира се, ние не гледаме толкова далеч - българските отбори е добре да елиминират по един-два съперника... Последните години ни научиха да сме реалисти в това отношение.

Но все пак и в пресявките преди групите, парите не са никак лоши.

ЦСКА и Левски, които са близо до втори кръг в квалификациите в Лига Европа след добри резултати преди реваншите, ще спечелят сигурни 500 000 евро при класиране. 240 000 е сумата за участие в първи кръг, 260 000 - за втори. Дори с отпадане там, това си е никак нелош стимул.

При достигане на третия кръг, сумата ще нарасне до общо 780 000 евро. Ако успеят да се доберат и до четвъртия, плейофен рунд, отборите ни (включваме и Локо-Пловдив, който започва от кръг II), чакат близо 1 милион евро.

Влизането в групите на Лига Европа носи чисти 2,92 милиона евро, а всяка точка в тях - 570 000 евро за победа и 190 000 евро за точка.

Хипотетично, ЦСКА, Левски или Локо (Пд) могат да гледат към сума от порядъка на 4-4,5 милиона евро при влизане в груповата фаза на Лига Европа и евентуално спечелване на 3-4 точки там. Победителите в групите печелят бонус от 1 милион евро извън тези сметки.

Като добавим и парите, които влизат от билети и телевизионни права, които клубовете продават нецентрализирано преди груповата фаза, българските отбори могат да осигурят сума от порядъка на 10 милиона лева с добро участие и достигане до групите.

При Лудогорец стимулът е в пъти по-сериозен. Ако успее да стигне до групите на Шампионската лига, това ще му гарантира 16 милиона евро (15,25 идват от влизането в тази фаза, а останалите - от предварителните кръгове). Сума, която покрива един много приличен бюджет на клуб на средно европейско ниво, за целия сезон. И тя е базова - всяка точка в групата, както и парите от билети и т.н., са над тези 16 милиона.

Крайният победител в Шампионската лига (излизаме от българската тема) чака приход от близо 100 милиона евро. През миналата година Ливърпул спечели 96 милиона.

Общият прогнозен оборот на двата турнира за предстоящия сезон е 3,25 милиарда евро. Наградните фондове на двата са - съответно, 2,04 милиарда за Шампионската лига и 510 милиона за Лига Европа.

Има и "плащания по солидарност", като клубовете, неучастващи в турнирите, също печелят пари от тях. Например - достигането на Лудогорец, ЦСКА, Левски и Локо (Пд) до следващи етапи или дори групите, може да донесе бонуси до 150 000 евро на останалите отбори от Първа лига у нас, макар те да не играят в турнирите.