УЕФА обяви вдигането на парите от наградни фондове за европейските турнири с близо 1 милиард евро от новия сезон. Сумите са наистина внушителни, като разликите между малките и големите стават все по-отчетливи.

Общо 3,55 милиарда евро ще се разиграят в Шампионската лига, Лига Европа и Суперкупата, при условие, че досега цифрата бе 2,75 млрд. евро.

Така например за участие в груповата фаза на Шампионската лига, където 28 от 32-та отбора са ясни по регламент - първите от водещите първенства на Европа, сумата е 15,25 милиона евро. Това е близо двойно увеличение спрямо досегашния бонус.

Което значи, че "Лудогорец", който представя България в турнира, може да спечели над 30 милиона лева с достигането на груповата фаза. Там една победа носи вече не 1,5 милиона евро, а 2,7 милиона. Равенството се оценява на 900 000 евро.

В Лига Европа парите са далеч по-малко, но пак са сериозни - особено за родния стандарт и недоимък сред клубовете у нас (извън "Лудогорец"). Влизане в групите на втория по сила турнир носи 2,92 милиона евро, а минаването само на първия и втория кръг от квалификациите - общо 500 000 евро.

Българските "Славия", ЦСКА и "Левски" ще целят поне това като програма минимум, а и ще поглеждат към груповата фаза и още по-сериозните пари там.