Националният отбор по футбол на Катар получи покана от УЕФА да се присъедини към една от квалификационните групи за Мондиала, който странате ще приеме след две години.

Причинита е желанието на местните футболни шефове отборът да натрупа опит срещу европейски страни, срещу каквито се е изправял рядко в скромната си история.

Катар спечели Купата на Азия преди две години, но рядко успява да премери сили с отбори извън своя контиент, а като директен участник на Мондиала, намирането на съперници ще е трудно през следващата година, когато всеки тим ще е зает със своите квалификации.

Възможност обаче се отваря в Европа, където има групи от по пет тима, а Катар ще играе ролята на шести отбор, за да няма почиващи в програмата.

Естествено, че мачовете ще са приятелски и Катар няма да влиза в класирането, но пък ще е част от програмата на Група "А".

Там са още отборите на Португалия, Сърбия, Ирландия, Люксембург и Азербайджан.

Гостуванията на Катар ще бъдат играни на територията на техните съперници, докато домакинствата на арабксата страна ще бъдат на европейска земя, често в съседна на съперника им страна. Така няма да се налага европейските отбори да пътуват до Катар за контролна среща.

Освен традиционната Купа на Конфедерациите, част от подготовката на Катар за Мондиала ще е и турнира Копа Америка, в който страната е специален гост.

Катар също така бе част от втория кръг на азитските квалификации за Мондиала, които обаче се явяваха и пресявки за Купата на Азия през 2023-а.

Там домакина на Мондиала убедително води в група със скромните отбори на Оман, Афганистан, Индия и Бангладеш, като остава да изиграе два протоколни мача.