Нападателят на Уелс Тайлър Робъртс засегна тема, за която се надавяме да се говори възможно най-малко около българския футбол. Днес той ще е титуляр за своята страна в София срещу нашите национали. Мачът е от 21,45 ч на Националния стадион "Васил Левски".

Играчът на Лийдс заяви, че се надява "този път да няма расизъм и неща от този род", запитан по темата от местните медии при заминаването на отбора за София.

"Мисля си, че ще има необходимите мерки, за да не виждаме подобни неща - каза Робъртс. - За съжалние, това е нещо, което продължава да показва главата си във футбола и не само.

Аз съм се сблъсквал с него, но знам как да се справям. Има го и в играта на Острова, в мачове между клубни отбори. Постоянно се случва и е необходимо веднъж завинаги да се вземат мерки.

Естествено, в момента има движения като lack Lives Matter, които имат позитивно влияние. Но те не променят нещата изцяло. Независимо на каква възраст си, с какъв цвят на кожата и каква религия изповядваш, ти си равен на останалите и имаш право на своя шанс. В това вярвам аз."

Монологът на Робъртс бе провокиран от медиите в Уелс, които припомниха, че на тази дата - 14 октомври, точно преди година, бе скандалният мач България - Англия.

Той се игра на същия стадион в центъра на столицата ни и завърши 0:6, но още по-унизителни от резултата бяха прекъсванията на играта заради маймунски звуци и расистки скандирания от шепа хора на трибуните, както и отзивите в пресата по цял свят, които ни лепнаха клеймо: "В София обиждат расистки".

Довечера на мача се очакват не повече от 1000 зрители, което дава надежди, че няма да има никакви инциденти. Самото споменаване на темата преди мача без никакви поводи за това, вече е достатъчно неприятно и обидно за нас като домакини на двубоя.