Украински гражданин е пострадалият фен на Пирин, който беше откаран с линейка към края на мача срещу Левски. На видео, заснето от фен на "сините", се вижда как Владимир Будников на няколко пъти удря главата си в стълбите, при дърпане от полицаите.

Будников от три години учи и живее в Благоевград, уточняват от фен групата на Пирин. С още трима други футболни фенове са пътували до Украйна с "Автобуса на надеждата", за да помогнат за прибирането на украинските бежанци до Благоевград.

По този повод на полувремето на мача Владимир бе награден от кмета Илко Стоянов.

"Тъжна вест бележи мача днес. Не знам какво стана точно когато нашите фенове запалиха димките, но малко след това Украинското момче Владимир Будников бе влачено по стълбите като парцал от полицаите. Разбрах от другите фенове, че няколко пъти си е ударило главата в стълбите и бе изнесено отново с влачене долу на терена където снимат фотографите. Момчето легна на земята и беше в несвяст, тежко дишаше, може би беше и с комоцио. Единият фотограф се опита да го свести с вода, но той не реагираше.

После единият полицай уж се обади за линейка, но дойде един човек, който не мязаше на лекар. Натисна го на корема и той изпищя от болка. След това му стискаше бузата и го питаше как се казва, той се опита нещо да каже, но каза 2-3 думи, които не разбрах. Или каза нещо на украински или несвързано говореше. През цялото време се свиваше от болка. След това този уж лекар, който дойде най-накрая се обади за линейка, обаче линейката закъсняваше и аз питах какво става, единият полицай ми каза, че чакат разрешение от делегата.

След малко линейката пристигна. Качиха го в линейката видимо в много лошо състояние. Откаран е в спешното. Преди малко разбирам от един фен, че по спешност е вдигнат за Пирогов. Момчето не е бито, както някои фенове ме питаха. Просто дойде в това състояние. На полувремето беше един от наградените доброволци, които пътуваха с "Автобуса на надеждата" до Украйна и обратно. По снимките можете да видите състоянието му".

На полувремето на мача изпълнителният директор на клуба Таско Тасков и кметът на Благоевград Илко Стоянов връчиха плакети на четирима доброволци за пътуването им до Украйна и обратно с "Автобуса на надеждата", с който отборът транспортира около 30 украински бежанци. Едно от наградените момчета - Владимир Будников, е пострадал по време на второто полувреме, потвърдиха за БТА от клуба. Оказана му е спешна помощ от медицински екип и с линейка е транспортиран за столичната болница "Пирогов". От клуба посочиха, че след като имат информация за състоянието му, тя ще бъде публикувана на официалния сайт.

Снимка: БТА

Пострадалото момче (долу на снимката) бе сред наградените на полувремето на мача от изпълнителния директор на клуба Таско Тасков (вляво) и кмета на Благоевград Илко Стоянов (дясно).

Футболистът на благоевградчани Петър Занев написа в социалните мрежи следното: "Не знам какво е станало горе, но като го свалиха долу го изхвърлиха все едно е някаква кукла, дори не му оказаха първа помощ или да го проверят дали диша. Това е скандално и трябва да се търси отговорност от тези "хора"".

Занев уточнява, че самият той е повикал линейката, а полицаите не са се интересували от състоянието на Будников.

Футболният клуб Пирин също осъди действията на полицията:

"Голямото разочарование в днешния ден дойде от необяснимата агресия спрямо нашия привърженик Владимир Будников  от органите на реда. Владимир бе третиран по изключително агресивен начин, което доведе до навлизането на линейка по време на двубоя и приемането му след това в спешно отделение на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

Накрая, но не последно място, няма как да не обърнем внимание на изстреляната сигнална ракета от привържениците на гостите към публиката на Пирин, в резултат на което млада жена е с изгаряне."