Приятелски мач между Олимпиакос и Шахтьор (Донецк) отбеляза първата среща на елитен тим от Украйна от началото на руската инвазия.

Тимът от Донецк е прекалено добре запознат с това какво е да не можеш да играеш у дома, след като през 2014 година заради тогавашния конфликт с Русия на “миньорите” им се наложи да напуснат “Донбас Арена” и града, като първоначално домакинстваха в Лвов - на над 1000 километра разстояние, а през 2020 година се преместиха в столицата Киев.

А след започналата на 24 февруари “специална военна операция”, на Шахтьор отново му се наложи да си търси нов дом. Украинското футболно първенство напълно логично бе прекратено, защото в момента всички усилия са насочени към бъдещето и опазването на страната, колкото и да говорим, че футболната игра е социален феномен.

Играчите на всички елитни отбори са потърпевши по един или друг начин, като голяма част от тях, трябваше да се крият в бункери и да гледат как населени места изчезват пред очите им и по всяка вероятност да научават новините, че хора, които познават, вече ги няма.

През уикенда обаче Шахтьор донесе малко светлина в тунела, завръщайки се на терена за първи път от средата на февруари насам. На няколко хиляди километра от вкъщи - в гръцката столица Атина.

Клубът от Донецк изигра контрола с Олимпиакос, а и двата тима излязоха на терена с призиви за край на войната на екипите си. 

Снимка: Getty Images

Украинците победиха с 1:0, а директорът на клуба Дарио Сърна обяви, че за последно футболистите са провели нормална тренировка на 19 януари, изключвайки единствената такава непосредствено преди двубоя. Хърватинът добави, че от Шахтьор са взели под наем седем или осем играчи от отбора на Мариупол.

“Дмитро Мишньов, капитанът на Мариупол, няма къща и апартамент, но игра за нас. Той е символ на този град и ние се гордеем с това”, разясни Сърна, който е рекордьор по изиграни мачове за клуба от Донецк със своите 356.

Над 13 000 души изгледаха срещат на живо, а стоте хиляди евро от билетите бяха дарени в полза на Украйна. Част от трибуните бяха затворени, като по седалките бяха поставени плюшени играчки в памет на всички деца, убити от руските военни.

На 14 април Шахтьор ще играе приятелски мач с Лехия в Гданск, на 19 април предстои двубой с Фенербахче в Истанбул, а на 1 май - с Хайдук в Сплит.

Снимка: Getty Images