Футболният клуб Шахтьор Донецк, който се чувства ощетен от напускането на някои от своите най-добри играчи заради войната в Украйна, иска обезщетение от ФИФА в размер на 40 милиона долара. Делото ще се гледа утре в Арбитражния спортен съд в Лозана, съобщава агенция "Франс прес".

Украинският клуб твърди, че е ощетен финансово от няколко решения на Световната футболна централа от руското нахлуване в Украйна през пролетта на 2022 година.

В правило №1800 от юни 2022 ФИФА предвижда "чуждестранните играчи и треньори (в Украйна) имат право да прекратят договорите си до 30 юни 2023", ако не намерят по-рано споразумение с клубовете си.

"Много чуждестранни играчи напуснаха клуба за трансфери за 0 евро", оплака се генералният директор на Шахтьор Сергей Палкин.

Тези мерки "доведоха до загуби от евентуални трансфери на играчи и намаление на приходите с около 40 милиона евро", добави той. "Поради тази причина клубът търси да си върне тези 40 милиона, като ФИФА трябва да го обезщети като отговорна в случая", каза още Палкин.