Първенството по футбол на Украйна стартира на 23 август, въпреки че ситуацията в страната е изключително сложна.

От 6 месеца продължават военните действия, а заради инвазията на руските войски в края на февруари, спортният живот тотално бе спрян. Това важи и за футболната лига, която прекрати сезона и обяви класирането за крайно, преди да се изиграе пролетният дял.

Сега футболът тръгва отново, като президентът Володимир Зеленски е издал и подписал заповед за това. Целта е да бъде "върнато усещането за нормалност" на хората, както гласи анонсът в медиите в Киев.

Всъщност, футболът за страната вече се върна, но извън нейните граници. Шахтьор е в жребия директно за груповата фаза на Шампионската лига, а Динамо (Киев), след като изигра 27 поредни контролни мача от януари до юли, елиминира последователно Ференцварош и Щурм (Грац), за да е на плейоф в шампионския турнир срещу Бенфика.

Зоря (Луганск) отпадна от румънския Университатя (Крайова) в Лигата на конференциите, а Ворскла - от шведския АИК в същия турнир. В Лига Европа Днипро е направо в плейофите.

Но вътрешното първенство е това, което би дало усещането, че нещата наистина придобиват някаква нормалност. То трябва да започне след седмица, във вторник, 23 август. Защо във вторник? Това е Денят на флага - национален празник в Украйна. И затова е избран от държавното ръководство.

Стартират всички дивизии, не само елитната. Първа, втора и трета при мъжете, както и женският шампионат.

Зрители няма да има, поне в първите кръгове. Ще бъде засилено присъствието на полиция и военни части, ще има и постоянна връзка с противоздушната отбрана, както и бомбоубежища на стадионите.

Естествено, ръководителите на клубовете, играчите и треньорите са притеснени.

Те от месеци тренират извън страната, в Полша, Словакия или Италия, за да се готвят кондиционно. Играят приятелски срещи. Но сега ще трябва да играят съвсем близо до бойните действия...