Профсъюзът на уругвайските футболисти апелира с писмо към английската Футболна асоциация за отменяне на наказанието на Единсон Кавани (Манчестър Юнайтед).

Техният сънародник и звезда на националния тим бе отстранен за три мача и глобен със 100 000 лири за публикация в социалните мрежи, адресирана до негов приятел. Тя бе изтълкувана като "расистка", но в писмото на уругвайските футболисти самото наказание е наречено "дискриминация".

"Кавани не е извършил нищо нередно, използвал е израз, който е напълно нормален и много популярен в Южна Америка - казва се в апела. - Изразът е насочен към негов близък човек в знак на благодарност и приятелски чувства. Това решение доказва, че догматичното и предубедено отношение на английската ФА е повлияли при разглеждането на случая. Санкцията е не само нечестна, но и оскърбителна за добрата репутация на Кавани. Намиране я за дискриминационна."

Любопитно, сред подписите под писмото е и този на Луис Суарес, който е добър приятел на Единсон, израснали са заедно и кариерите им са свързани от партньорството в атаката на националния тим.

Но интересното е, че Суарес (днес в Атлетико) бе първият наказан за същата думичка - "негрито", в английския футбол. Това се случи преди близо 8 години, когато носеше екипа на Ливърпул. И тогава напразни останаха увещанията, че това не е обида в Южна Америка.

Футболната федерация на Уругвай също пожела отмяна на наказанието, но засега отговор от Англия няма.

Кавани вече не игра в един от трите мача, а другите са в следващите 7 дни, което прави съмнително дали ще има реакция и евентуално вдигане на санкцията.