Членовете на Управителния съвет на Левски в лицето на Павел Колев, Константин Баждеков, Ивайло Цветков и Илия Христов, говориха пред медиите преди старта на новия сезон.

Те внесоха яснота около състоянието на клуба, което остава все така тежко и неясно.

Към момента почти всички приходи в клубната каса влизат изцяло от дарителските кампании на феновете.

Клубът също така взе заем в размер на 199 хиляди лева, с който да покрие част от заплатите на играчите, като Павел Колев разкри, че изрично условие на фирмата е било нейното име да не се споменава.

Колев също така допълни, че разговорите с различни спонсори продължават, но те са далеч от своята заключителна фаза.

Към момента най-реалната възможност за свежи приходи изглеждат изходящите трансфери на играчите. На този етап конкретна оферта има само към един футболист, докато към други има интерес, но не и оферти.

"Имаме малък заем към малка фирма. Вчера още успяхме да разсеем спекулациите. Нещата са прости. Единственото изискване на фирмата беше да не се центрофугира името ѝ и в публичното пространство. Всяка постъпваща стотинка в клуба ще бъде прозрачно похарчена.

Има обаче един важен детайл - потенциалните партньори на Левски, като спонсори и рекламодатели. Никой не би желал нещо, което е част от търговската тайна, да бъде оповестявано в публичното пространство. Това би могло да отблъсне потенциални рекламодатели. Оставам с впечатлението, че има очакване към нас за детайлно отчитане на всички постъпления.

Постъпилите 199 000 лева са похарчени за заплати на футболисти, които в момента се намират в съблекалнята на стадион "Георги Аспарухов".

Разговорите с потенциални спонсори още не са приключили. Трябваше да намерим оборотни средства и го направихме. Те ще бъдат върнати. Водим разговори за продажба на футболисти. Не очаквам проблеми в изплащането на заема. Ще го изплатим за 2-3 седмици. В по-дългосрочен план, има детайли за изчистване, Когато има нещо конкретно, ще го оповестим публично.

90% от информациите в медиите, касаещи оферти за футболисти, са спекулации. Имаме конкретно предложение, но не го оповестяваме, защото предстоят медицински прегледи на този футболист. Очаквам договор от клуба-купувач. Интерес към наши футболисти има.

Месечният бюджет трябва да стигне някъде в порядъка на 500-600 000 лева. Това означава, че ще бъде редуциран с около 300%. В това число попадат и задълженията към НАП.

Това е съществена разлика, но реалността в клуба не е такава, каквато беше до преди няколко месеца. Всички са наясно защо и как.

Ясно е, че с 200 000 лева няма как да платим заплатите. Повтарям, че се разплащаме сега с тези, които са в Левски. Мисля си, че това е разбираемо.

Проблем с екипировката имаше, но ви уверявам, че в понеделник Левски ще изиграе първия си мач с новата екипировка. Също така феновете ще имат шанс да си закупят новите екипи от магазина", каза изпълнителният директор Павел Колев.

Снимка: Levski.bg

Колев също така коментира и слекецията в Левски. Той сподели, че бюджет няма, а ситуацията е "пари няма, действайте". Който иска, е добре дошъл, но няма как да очкава сериозна заплата в клуба. Все пак има доста бъгларски футболисти, които проявяват желание да играят в Левски, като може да се очакват още нови попълнения в следващите седмици.

Той също така коментира казуса около договора с телевизионните права, който на този етап Левски и ЦСКА отказват да подпишат. Изпълнителният директор не пропусна и темата с обявяването на несъстоятелност. Според него този вариант не е невъзможен, но на този етап изглежда, че няма да се повтори.

"Ракетата-носител в първенството, от гледна точка на гледаемост, са два клуба. Знаете кои. Средствата по договора за телевизионните права касаят обсъждането между клубовете на какъв принцип да бъдат разделени средствата. Предстои доста работа, от гледна точка на изясняване на прерогативите по темата.

На бюрото си имам изпратени документи от БФС, които са свързани със самия клуб. И с въпросните телевизионни права. Какво точно ще се случи, ако ние не подпишем, ми е трудно да отговоря. Едва ли и от футболния съюз могат да го направят.

Надявам се да избегнем случилото се с другия най-популярен клуб в България. Смятам, че няма да се повтори и при нас тази ситуация".

Дългогодишният директор на клуба Константин Баждеков, който се завърна в Левски и ще отговаря за финансите на клуба, определи намаляването на разходите като основната цел на този етап. След нея обаче трябва бързо да се намерят и източници на приходи.

"Ще се занимавам с финансовата част на нещата. С бюджета на клуба. Няма да имам ангажимент към спортно-техническата част на нещата. Но мога да съдействам по всякакви въпроси, стига да се чувствам подготвен по тях.

Едва вчера започнах да се запознавам с параметрите по бюджета. Заемът е спазен по всички изисквания. Прозрачността е спазена.

Разходната част на бюджета е много тежка, тя е направена при конкретни различни финансови параметри. Те вече не са актуални. Трябва да се отиде към сериозно намаление на действащите договори. Намаляване на заплати, освобождаване на футболисти - всичко ще се прави в разходната част.

Но трябва да наблегнем на приходната. С изключение на инициативите на феновете, нямаме сериозни успехи в тази насока. Ще се търсят всякакви възможности за привличане на дори и по-малки спонсори. Футболисти няма да бъдат продавани на всяка цена, а при съответните изгодни условия за клуба", заяви Баждеков.