Треньорът Хорхе Вилда, който падна жертва на скандала с целувката, говори за първи път след уволнението си от поста национален селекционер на женския тим на Испания.

42-годишният Вилда изведе тима си до световната титла и макар да нямаше никаква вина и участие в разигралия се след това скандал, стана негова косвена жертва.

Испанската футболна федерация го уволни и изтъкна колко невероятен треньор е, но съвсем открито разкри, че го маха, за да покаже новия път, по който поема.

Изключително сложна и на моменти нелепа ситуация, а невинния Вилда определи случилото се като абсолютна несправедливост.

"Готов съм да приема всяка критика що се отнася до спорта и играта но моя отбор, но не мога да приема настоящите причини за уволнението си, просто не е честно.

Беше една невероятна година, но в последните седмици се случиха много неща, някои от които не ми харесаха. Написаха се и неща за мен, които не отговарят на истината.

Имах среща с временно изпълняващия длъжността президент на футболната федерация, който ми съобщи, че става въпрос за структурни промени, заради които ще изгубя поста си.

Естествено, че се възпротивих. Исках да ми посочат един миг, в който не съм вършил моята работа съвестно и на 100%, а те не успяха да намерят такъв, уволняват ме заради съвсем други причини.

Никога не бих подкрепил нещо сексистко, все пак вече осем години съм треньор на жени. На живо не видях целувката, разбрах за нея от последвалия скандал.

Обвиняват ме, че след това на церемонията в сградата на футболната централа съм аплодирал Рубиалес, но тук ставаше въпрос за работата на всички хора около женския футбол като екип, не за аплодиране на една или друга личност.

Нещата бяха изкривени и аз паднах жертва, но няма да се предавам. Аз съм световен шампион и ще използвам постигнатото на терена. Изградил съм своето име и ще търся ново предизвикателство", заяви той.