Английската Висша лига в никакъв случай няма да се поднови в началото на май, а вероятно няма да го направи и през целия месец. Оптимистичната дата за завръшането на футбола на Острова на този етап е началото на юни.

До това решение се стигна по време на днешната конферентна среща между Футболната асоциация, шефовете на Висшата лига и ръководителите на клубовете.

На първо място е била поставена безопасността на играчите и феновете, заради което няма да се прибързва с подновяването на първенството. Предвид ситуацията в Англия и препоръкоте на местния щаб за борба с коронавируса, клубовете са се обединили около становището, че подновяване през май би било неразумно.

На срещата не е избрана друга дата, като тя ще бъде уточнявана спрямо развитието на ситуацията с пандемията на Острова. На този етап усилията ще бъдат насочени за подновяване в началото на юни, но това изглежда оптимистичен вариант.

Целта обаче остава доиграването на абсолютно всеки мач до края, без съкращаване нито на първенството, нито на Купата.

На този етап не стоят на дневен ред и мачовете без публика, макар и този вариант да е бил обсъждан на срещата.

Клубовете са постигнали и споразумение помежду си, за намаляване на заплатите на всичките си играчи с 30%, което да облекчи отборите в тази тежка ситуация.

Именно Висшата лига се очаква да бъде първенството, което ще понесе най-големи загуби от пандемията, а евентуалното приключване на първенството без мачовете да се доиграят, може да има ужасен ефект върху доста от клубовете.

По-рано днес здравният министър на Великобритания - Мат Ханкок, призова всеки играч от Висшата лига да намали заплатите си, като упрекна тези от тях, които са против подобен ход.

В отговор, освен намаляването от 30%, всеки клуб ще дари и 1 милиона за борбата с вируса, което прави общо 20 милиона паунда.