Треньорът на Барселона Кике Сетиен смята за неизпълними плановете на Ла Лига за подновяване на испанското футболно първенство.

Шампионатът бе спрян от 10 март, но Хавиер Тебас обяви миналата седмица, че той може да бъде подновен на една от трите дати 29 май, 7 юни и 28 юни.

Президентът на федерацията Тебас добавя, че ако не бъдат изиграни последните 11 кръга, клубовете ще загубят 1 милиард евро от телевизионни права.

"Всеки иска да бъде готов за подновяването на сезона, но това няма да се случи преди здравните власти да гарантират безопасността на играчите и феновете. Четох протокола и не съм сигурен дали той може да бъде изпълнен както е написан. Това няма да проработи и е много трудно чисто логистично", каза Тебас за RAC1.

Ла Лига отказа да отговори на Сетиен или да обясни какво точно представлява този протокол за подновяване на първенството, но източник, близо до събитията, разказа за съвместни планове и координация между водещите европейски асоциации.

"Целта на Ла Лига е да изготви официален протокол от най-висок стандарт, позволяващ на футболистите да тренират. Целта е да видим най-накрая светлина в тунела", съобщава източникът, близък до преговорите.

Според халфа Серхио Бускетс, който говори за радио станциите Onda Cero и Cadena Cope отборите ще бъдат изолирани на лагери, докато трае пандемията.

"Всички искат да са готови за старта на сезона, но това няма да се случи докато здравните служби не гарантират, че няма да има проблеми. Четох протокола и реалността е, че не виждам как плановете ще се осъществят. Ще е трудно чисто логистично", смята треньорът му Сетиен.

Повече от 19 хиляди души загубиха битката с коронавируса в Испания, въпреки че през тази седмицата правителството разхлаби мерките на стриктна изолация и някои бизнеси подновиха работа.