Има мачове, които човек трябва да види поне веднъж на живо и един ден да разкаже за тях на внуците си.

"Бях там, видях", ще каже тогава.

Една от тези футболни класики довечера ще бъде в центъра на вниманието, когато Интер и Милан излязат изпод грохота на трибуните на митичния "Сан Сиро" и се вкопчат в поредната битка за чест.

Не е само за това, разбира се.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/15159793/013100

Класирането е важно, точките... Но дербито на Милано си е по-специален мач, а войната на червено-черното и синьо-черното райе е една от знаковите във футбола.

Историята е пълна с легендарни случки, велики играчи и много, много трофеи. Двата клуба са сред големите на Европа, Милан е със 7 купи на шампионите, Интер има три.

Напоследък в сянката на Юве, миланските грандове продължават да продават по 50-ина хиляди абонаметни карти за арената с име "Джузепе Меаца", която делят.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Та, нека започнем от Меаца. Легенда на Интер, израснал като тифозо на Милан. 14 сезона носи синьо-черния екип, вкарва над 200 гола. След това играе и за градския съперник, а облича фланелката и на Юве.

Меаца е капитан на Италия през 1938 г. и вдига първи спечелената Световна купа. Четири години по-рано пак е шампион на планетата, а тогава получава и приза най-добър играч.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Интеристите го обожават, миланистите не мразят името му и това, че е легенда на съперника.

Изобщо, дербито е различно и в това отношение. Да, враждата е голяма. Да, омраза има. Но в деня на мача, вече 35 години, няма побоища и нападения между тифозите.

Пактът за примирие в часовете около мача е в сила след инцидент от 1983 г., при който загива един запалянко. Можете да ги видите как пъплят заедно, увити с червено-черните и синьо-черните си шалчета около стадиона преди и след големия мач. Странно, като за италианските ултра страсти, но факт.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Интер води със 78 победи срещу 76 на Милан. Четири от последните пет мача завършиха наравно, един спечелиха "синьо-черните". Интер е трети с 16 точки в класирането, Милан е 11-и с 12.

Първият мач между миланските съперници се играе в Швейцария и го печели Милан - 2:1. Но домът на този дуел е "Сан Сиро".

Наричат го Дерби дела Мадонина - статуята на върха на катедралата "Дуомо", символна за Милано, е на Дева Мария (Мадонина в италианския език). Тя дава името на сблъсъка за честта на града.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Днес отново Милано ще е в здравата хватка на една футболна лудост в три цвята. Черното ги обединява, синьото и червеното ги делят.

Интер - Милан, 21,30 ч по Max Sport 2.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/33-55737/073100