Общо седмина души са били наказани за различни прояви на расизъм спрямо бразилското крило на Реал (Мадрид) - Винисиус Жуниор. Санкциите им идват от държаваната комисия за борба с насилието, расизма, ксенофобият и нетолерантостта в спорта.

Четирима мъже са получили глоби от по 60 000 евро, както и забрани да посещават спортни събития за период от две години. Те са наказани заради транспарант, който гласеше "Мадрид мрази Реал" и чучело с екип на Винисиус до него на мост в столицата преди сблъсъка с Атлетико за Купата на страната на 26 януари.

Трима други пък са глобени с по 5000 евро и няма да могат да посещават спортни събития в следващата година заради расистки обиди срещу бразилския наицонал на 21 май на "Местая", когато Реал гостуваше на Валенсия.

Всичко това се случва 11 дни след ареста на четиримата заподозрени за случката с чучелото и последвалото им пускане под гаранция.

В последните седмици бразилецът е в светлината на прожекторите, след като нарече Ла Лига, а Испания като цяло, расисти заради множеството обиди, получени по време на гостуването на Валенсия.