Неймар вероятно би искал да се концентрира единствено върху Мондиал 2022, когато той наближи, но няма да има тази възможност. Бразилецът ще бъде съден в Испания, а делото ще стартира месец преди началото на световното първенство в Катар.

Става дума за финансови нередности, свързани с трансфера на Ней от Сантос в Барселона през 2013 година.

Неймар ще бъде изправен пред съда редом с родителите си, Сандро Росей, който бе президент на каталунците по онова време, както и двата клуба. Очаква се процесът да започне на 17 октомври - малко повече от месец преди старта на Мондиал 2022, който е на 21 ноември.

Неймар и баща му, който също така играе ролята на негов агент, могат да бъдат обвинени в корупция, а ако се стигне до присъда, то тогава става дума за две години лишаване от свобода. Финансовите санкции пък могат да достигнат 10 милиона евро.

Росей е заплашен от 5 години затвор и глоба също в размер на 10 милиона евро.

Всичко е инициирано от инвестиционната група DIS, която трябваше да получи 40% от трансферната сума на Неймар, но се е задоволила с далеч по-малка компенсация, защото част от сумата е била скрита. Прокуратурата потвърди, че замесените са се опитали да скрият истинската сума на сделката, за да платят по-ниска комисионна на групата.

Официалната трансферна цена на Неймар бе 17.1 милиона евро, но прокурорите разкриха, че каталунците са платили 25.1 милиона евро, а това означава, че DIS трябва да прибере още 3.2 милиона от европейската валута.