От днес в Италия стартират дела срещу 11 клуба и общо 61 футболни шефове, които могат сериозно да разтърсят футбола в страната.

Причината са финансови измами при осъществяването на трансфери, при които са завишавали капиталовите печалби от сделките.

Сред замесените е и грандът Ювентус, в лицето на своя собственик Андреа Аниели, който може да получи 12-месечна забрана да се занимава с футбол.

Други популярни имена в започналите дела за чешката футболна легенда Павел Недвед, който е директор в Ювентус, както и президентът на Наполи - Аурелио Де Лаурентис.

Всички замесени 61 футболни шефове може да получат единствено забрани да се занимават с футбол за различни периоди от време в зависимост от размера на измамата, която са извършили.

Никой от тях обаче не е заплаше с ефективна присъда, докато замесените 11 клуба вероятно ще понесат парични глоби, но не и отнемане на точки.

Разследването на местната прокуратура започна преди няколко месеца, като икономическа полиция на няколко пъти влизаше в офисите на Ювентус, както и на останалите клубове.

Най-честата практика, за която са разследвани президентите е, че са отчитали по-голяма печалба от даден трансфер, за да успеят да спазват рамките на финансовия феърплей.