"Съкрушително", така в Малта описаха случилото се в последната секунда на националния стадион "Та Али", когато Левски успя да победи местния Хамрун Спартанс.

"Сините" измъкнаха успеха с 1:0 буквално с последното отиграване в двубоя, което лиши малтийския футбол от един исторически резултат в най-успешния му месец.

Страната има три участника в този кръг на Лигата на конференциите, което е нещо, за което местните фенове не са и мечтали. Тимът на Гзира напраи престижно реми с австрийския Волфсбергер, Хибърниънс също направи равен в Латвия, а на секунди от трето реми бе и Хамрун Спартанс.

Големият ежедневник на острова - вестник "Тimes of Malta" пише, че след първо полувреме, в което Левски е играл доста по-добре, изпуснал е дузпа и е заслужавал да води, то през втората част Хамрун е показал, че с нищо не отстъпва на българския тим.

В деня преди мача именно "Times of Malta" определи нападателното трио на Хамрун за много опасно и почти невъзможно за спиране оръжие, но пък вчера ясно видяхме, че срещу солидна и добре подготвена отбрана като тази на Левски, тримата противникови нападатели изобщо не изглеждат стряскащи.

Вчера двубоят на "Та Али" се игра при доста колоритна и необичайна за българския фен атмосфера, която вероятно той е усетил от прякото телевизионно предаване.

Става въпрос за оркестъра, която от първата до последната минута даваше тон за песните на около 4000 малтийски фена, които не спряха да пеят и създадоха една доста приятна, и интересна футболна атмосфера.

Изключителна рядкост е клубен тим да събере подобна бройка фенове в малтийския футбол. Понякога толко хора се събират за решителните дербита от местното първенство, но тогава на стадиона присъстват две агитки.

Сега централната трибуна на "Та Али" бе изпълнена изцяло от фенове на Хамрун. Агитката на Левски от около 300 човека бе в отсрещния сектор, като по традиция не спря да подкрепя своя тим, въпреки убийствената влага и високите температури.

Снимка: Bulphoto

Мненията в малтийската преса и социални мрежи са, че този гол на Филип Кръстев в последната секунда до голяма степен е решил и сблъсъка, защото колкото и суперлативи да се изписват по адрес на Хамрун, на острова не вярват, че чудо в България е възможно.

А и тук обстановка вече ще е доста различна. Не само от мача на "Та Али", но и от всичко, с което малтийските играчи са се сблъсквали, защото в кариерите си те не са имали мач срещу отбор, със статута на гранд и с подкрепата, която има Левски.

Вероятно по подобие на мача с ПАОК, "Георги Аспарухов" ще е пълен, а това вече ще наклони много сериозно везните в полза на Левски.

Друг фактор - теренът. Видно бе, че игрището, което е хибрид между изкуствена и естествена трева, изобщо не е в цветущо състоние.

На доста места теренът бе изровен, а на моменти топката вървеше доста трудно, когато играчите си я подаваха по земя. Добре знаем, че подобни обстоятелства затрудняват по-класния тим, в случая - Левски.

Хамрун Спартанс обаче показа на българските фенове, че в международния футбол почти не останаха отбори от типа "джуджета", които можеш да победиш безпроблемно.

Преди два месеца националният ни тим не победи Гибралтар, вчера ЦСКА загуби у дома от ирландци, а пък Левски бе на секунди от равен с малтийци.

И тези малтийци не излязоха 90 минути да бранят отчаяно вратата си, а опитваха да играят атрактивен футбол. Правеше впечатление опитът им за изнасяне на топката при всеки аут, малко в стил Манчестър Сити на Пеп Гуардиола.

Ритането на посоки бе абсолютно забранено, макар в няколко случая това да можеше да коства скъпо, защото играчите на Левски успяваха да им откраднат топката.

Факт, който и сръбският треньор на малтийците призна е, че наистина неговият тим до момента не бе срещал противник от класата на Левски, а той определи тази първа среща като голям тест за играчите си, които са добили представа къде се намират, съпоставени с един - на теория, по-класен тим.

Истината е, че Хамрун не е толкова далеч, а темповете, с които малтийският футбол доближава българския със сигурност трябва да ни притесняват.