Поне три съдебни дела очакват федерацията по футбол на Нидерландия, която в петък реши да обяви за невалиден сезона.

Така шампион на елита няма, изпадащи - също. А втородивизионният Камбуур, който води с 11 т. в класирането и е сигурен за Ередивизи, сега ще трябва да изиграе и новия сезон във Втора лига.

Първото дело ще е от АЗ Алкмаар, който обяви минути след решението на сайта си, че не е съгласен с него. Отборът е втори в класирането след Аякс, но само по голова разлика с равни точки. Клубът ще потърси справедливост първо пред съд в Нидерландия, а ако се наложи - и пред европейски институции.

Фейенорд, който изостава на 6 т. от двата лидера, също ще потърси правата си с дела. Защото решението му отрежда място в Лига Европа, докато Шампионската лига е постижима при оставащи 9 кръга.

Нищо чудно дело да заведе и ПСВ Айндховен, който е четвърти, но засега от клуба няма реакция.

Камбуур също се възмути и заплаши със съд.

"Това е най-големият скандал в историята на футбола ни", разгневи се в телевизионно предаване треньорът Хенк де Йонг.

УЕФА ще иска повече информация за решението, но то не противоречи на нейните препоръки да не се спират първенствата, освен при "необичайни обстоятелства". Защото Нидерландия е една от малкото страни с наложена забрана за "всякакви спортни прояви" до 1 септември от правителството.

Такива няма в нито една голяма европейска държава, но заповедта е достатъчен аргумент за федерацията да вземе решението.