Шокиращата смърт на треньора Никола Спасов бе отразена и в Португалия, където родният специалист прекара седем години от кариерата си като фтуболист.

Най-запомнящ е периодът му в тима на Пасош Ферейра. Той също така игра за Фарензе, Салгейрош, Бейра Мар и Рио Аве.

В Пасош Ферейра той вкара 34 гола в 33 мача през сезон, за да помогне на тима да се класира в по-горна дивизия. Две години по-късно в Суперлигата той вкарва още 10 попадения в 20 мача за клуба.

Днес Пасош Ферерйра, който в момента заема 10-о място в елита на страната, помести специален материал в чест на Никола Спасов.

"Почина нападателят Никола Спасов, който с головете си написа история в Пасош Ферерйра. Той ще се запомни главно по две причини. 34-те гола, които вкара през сезон 1989/90, за да ни помогне да бъдем част от новосформираната втора дивизия. Две години по-късно, в дебютния ни сезон в елита, той вкара първия гол в нашата история на най-високо ниво. Стори го на 18 август 1991 при равния 1:1 срещу Торензе".

В останалата част от материала си клубът разказва за кариерата на Спасов както като футболист, така и като треньор. Новината за смъртта му бе отразена и в доста португалски медии.