4852 - толкова мачове в четирите професионални дивизии на футбола в Англия има този клуб. Пред него са само пет отбора за цялата историята на играта в нейната родина. Нотс Каунти - първият организиран клуб, Престън, Бърнли, Уулвърхемптън и Дарби.

4852 мача за 134 години съществуване. Това е традиция. История.

Футболен клуб Бери обаче довечера може да спре да съществува и от това се развълнува цяла Великобритания от Саутхемптън до Единбърг.

Да, сигурно не е толкова значимо за останалия свят като пресконференцията на Клоп или Гуардиола, леката контузия на Лаказет или расистките обиди за някаква изпусната дузпа от Погба. Те ще са тема на десетки заглавия из европейските, азиатските, че дори и американските медии.

Но случващото с с Бери е фундаментално събитие. В 23,59 ч довечера, ако не стане някакво чудо, клубът ще изчезне от картата на професионалния футбол. Вероятно - завинаги. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ще го изхвърлят от професионалните структури за неплатени дължими пари, за липса на гаранция за финанси и функциониране.

Причината са последните двама собственици и особено Стийв Дейл, който докара клуба до там да не си плати таксата за участие във Футболната лига. А получи немалка сума за промоцията от Лига 2 в Лига 1, която ентусиазира града през месец май.

Вместо нов сезон в по-горната дивизия, Бери най-вероятно няма да го има. Ще започне някъде от девето-десето ниво, далеч от професионалния футбол. И едва ли някога ще се завърне в него.

Клубът е малък като мащаби - самото градче в покрайнините на Манчестър е 60-хилядно. Но с изключително богата и горда история. Семеен клуб, общност в общността.

Тук ще намерите майката на Гари и Фил Невил - Джил, която е секретар на Бери от над 30 години. Нейният съпруг Невил Невил, баща на двамата братя от славното поколение на Юнайтед през 90-те, почина преди години. На него е кръстена трибуна на стадиона на Бери - "Гиг Лейн". Фамилията направи страшно много за спасяването на клуба преди 18 години, когато той отново бе близо до банкрут и изчезване.

Феновете се събират от дни след работа около стадиона. Опитаха какво ли не - писма заливат премиера Борис Джонсън, кмета на Манчестър Анди Бърнам, спортния министър Найджъл Адамс... Последният реагира - призова лигата да направи отстъпка и да даде още няколко дни на Бери да намери разрешение.

Вече пет мача от сезона на отбора бяха отложени, никой не е получавал заплата в клуба от март. И никой не напуска работното си място, всяка сутрин хората са в офисите и чакат добри новини.

Вчера в отчаяние, фенове занесоха ковчег на стадиона. Ковчег. Умира това, което крепи общността, градчето.

До ковчега една жена се закачи с белезници за стария улук пред административната сграда. Тя се казва Джой Харт, дъщеря е на Лес Харт, който е работил 44 години в клуба. Друга трибуна носи неговото име. Тя не иска да си тръгне от стадиона трети ден - семейството за нея са хората у дома и клубът Бери. Едното си отива...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Как се стигна дотук?

Около 1,6 милиона лири са задълженията, които трябва да се изплатят към служители, футболисти и институции. Преди 4 години клубът нямаше задължения, което означава, че за изключително кратък период са натрупани такива. И то - внушителни за организация далеч от мащабите на Висшата лига.

Фенове от цяла Великобритания опитват да помогнат. Събират се пари, но дотук те са крайно недостатъчни дори за плащането на таксата към Футболната лига. Протести имаше на стадионите на Портсмут, Донкастър, Бърнли, Евертън... Драмата трогна всички, но спасението не е лесно и за момента не се вижда.

Хиляди подписват петиции онлайн, призоваващи правителството да се намеси и да даде време за сделка. Защото интерес не липсва. Просто Дейл, настоящият собственик, не иска да продава без да получи обезщетение.

Трябват не повече от 2,5 милиона лири, може би към 3 милиона, за да се гарантира сезона. Това са парите, които Алексис Санчес ще получи като заплати в Манчестър Юнайтед за следващите 50 дни. Реалностите на модерния футбол.

Да не говорим, че дълговете на клубове като ПСЖ и Сити към собствениците им са вече над милиард. Но - несравними ситуации в балона от долари и нов тип ценности, надут около футбола в наши дни.

Тук спонсори няма, нито корпорации, шейхове или американски бизнесмени с огромни инвестиционни възможности. Доброволци, местни и скромни бизнеси, помагат на клуба. Каквато е структурата на близо 70 процента от клубовете в Англия. По телевизията се вижда позлатената фасада на Висшата лига, но там, където всичко е започнало, в корените на играта, нещата далеч не са розови.

1900 г., Бери - Саутхемптън 4:0 на финала за Купата на ФА. Клубът печели два пъти трофея

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бери е печелил два пъти Купата на ФА, той има своята малка и славна страничка в историята на английската игра. Феновете му са изключително лоялни, въпреки че не са стотици хиляди. При тях чувството за общност е невероятно изострено, така и оцеляват през годините.

На вратите на "Гиг Лейн" за всяко домакинство има урни, като всеки пуска по някоя лира дарение, за да може да се съберат пари за няколкото регистрирани инвалиди, които да пътуват следващия уикенд със специален бус за гостуване на тима. Ето за такъв клуб говорим.

И този клуб е на път да изчезне довечера, малко след полунощ българско време.

Сурови реалности на бизнеса. И съвсем обективни такива на модерния свят, ще кажете.

В градчето Бери обаче за такъв тип философски обобщения на никого не му пука.

Те следят новините, а големите сайтове и медии пуснаха онлайн следене на ситуацията около Бери, за да видят ще се появи ли купувач. И ще има ли сделка, преди в полунощ тяхното семейство да остане без един от важните и скъпи членове.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стадион "Гиг Лейн" е дом на отбора повече от век. Бери ще го загуби, ако бъде изваден от футболната лига

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos