В Русия от дни върви тежък скандал, а медиите се надпреварват да задават въпроса, на който никой няма отговор - защо първият кръг от първенството във Висшата лига мина без използването на системата ВАР?

Още на 20 май тази година Руската лига обяви, че ВАР влиза в сила от новия сезон. Той започна през този уикенд, но видеоповторения нямаше в помощ на реферите.

И, разбира се, по закона на Мърфи и футболните съдии, станаха сериозни гафове. Грандът Спартак излъга с 1:0 новака Сочи с гол в добавеното време, но... излъга и правилата. Оказа се, че за гостите не е отсъдена очевидна дузпа, а попадението на домакините не бива да бъде зачетено заради нарушение в атака. Съдията Владимир Москалев, един от най-добрите в страната, ще бъде наказан.

"Ако имаше ВАР, две неща щяха да бъдат предотвратени - пише "Спорт-Експрес". - Несправедливата победа на Спартак, както и отстраняването на рефера. Той нямаше как да види нарушението при гола, а и дузпата бе в сложна за него ситуация. ВАР щеше да му асистира, каквато е идеята на тази система."

Но защо няма екранчета и помощници на реферите, нали всичко бе обявено за официализирано от новия сезон?

"Надяваме се от втория кръг да имаме система ВАР за мачовете", отвърна кратко на най-често задавания въпрос от спортните медии Александър Дюков, президент на футболния съюз.

Проектът е зациклил, призна босът на футбола в Русия. И причините са прозаични, но е смешно и конфузно, че не бяха разрешени за близо 2 месеца.

Клубове като Сочи и другия новак - Тамбов, открито си признаха, че нямат излишни пари в бюджета, за да оборудват стадионите си със скъпата система. Федерацията се забави с изискванията, а и не е подготвила още центъра за работа с ВАР, който да следи от Москва за случващото се дистанционно.

А и само 9 от необходимите 19 рефери са обучени за работата със системата по изискванията на ФИФА. Това си е провал, категорични са медиите в Русия. Провал на футболните ръководители и администрация.

В добавка каналът, който излъчва мачовете - Матч ТВ, също се намеси. Медията иска да има човек в екипа, който гледа повторенията във ВАР стаята по време на мачове, за да осигурява на зрителите още по-истинско усещане за драмата от всички гледни точки. Избраната за изпълнител на техническата част компания - "Ростелеком", още не е доизгладила отношенията си и не е изяснила сътрудничеството с компанията, която осигурява ВАР услугата за ФИФА и УЕФА - Hawk Eye.

Как ще стане за втория кръг... Не е ясно. В Русия определено се надсмиват над провала на първенство, в което се изливат стотици милиони всяка година, да се "окабели" технически за 2 месеца.

Но и има негодувание - питайте например хората от клуба-новак Сочи...