Докато Евро 2020 и Копа Америка навлязоха в заключителните си фази, то в Северна Америка се готвят за старта на техния континентален турнир - "Голд Къп".

По традиция всички погледи са насочени към хегемоните САЩ и Мексико, като 10 дни преди шампионата, се появи напрежение между двата лагера. Причината е в темпераментните мексикански фенове, известни с бурната си и отдадена подкрепа към своя тим.

Те обаче се проявиха в лоша светлина, след като Мексико отнесе наказание от два мача без публика в световните квалификации, заради песни с хомофобска насоченост на своята агитка.

А всичко това стресна властите в САЩ, където по традиция ще се проведе турнира "Голд Къп".

За властите в страната е немислимо от стадионите им да има скандирания с хомофобска и расистка насоченост, заради което те ще се опитат да издействат възможно най-строго наказание за Мексико при евентуално нарушаване на правилата.

Организаторите на няколко пъти предупредиха мексиканците, като дори се стигна до вариант, в който може да бъде сигнализирана ФИФА, а Мексико да бъде наказан дори с отнемане на точки за световните квалификации.

Именно заради това преди снощната контрола с Панама в Нешвил, завърпила с успех 3:0 за Ацтеките, капитанът Гилермо Очоа и директорът на националния тим Херардо Торадо, държаха специална реч.

В нея те призоваха 30-те хиляди етнически мексиканци по трибуните в щата Тенеси, по никакъв начин да не обиждат противника или да използват обидни за хората с различна сексуална ориентация думи.

Двете кратки речи се въртят из испаноезичните медии в САЩ, с надеждата, че няма да има проблеми и евентуални наказание за тима по време на "Голд Къп".

Надпреварата започва на 10 юли именно с мач на Мексико. Ацтеките излизат срещу тима на Кюрасао в тексаския град Далас, където се очаква да има огромна подкрепа от етнически мексиканци.