"Всичко друго ще ви простим, само не губете от България", гласи коментар на фен, събрал десетки харесвания под публикация на националния тим на Северна Македония в социалните мрежи.

Общо взето това описва настроенията в югозападната ни съседка, където се забелязва огромна еуфория около утрешния мач от Лигата на нациите в Разград. Приемаме северномакенодците от 19 часа в първата ни среща от групата в Лигата на нациите, а гостите са фаворит на букмейкърите за победа.

Нормално е на фона на политическите страсти между двете страни, мачът да предизвика повече интерес от обичайното, но не е и за подценяване факта, че тук говорим за златното македонско футболно поколение. В последната година този тим участва на Европейско, след това изхвърли еврошампиона Италия от битката за Мондиала и бе на 90 минути от участие там.

В социалните мрежи северномакедонската еуфория е ясно забележима, а всяка свързна с двубоя публикация е последвана от вълна от коментари.

От най-нормални мотивиращи фрази, през очаквания са победи с поне три гола разлика, до вече обидни за нас коментира, които също не отсъстват. Оптимизмът и приповдигнатото настроение сред феновете в Скопие и цяла Северна Македония е ясно забележима, за разлика от тази у нас. При тях дори може да се говори за "бойка настройка".

У нас изобщо не е така. И това е обяснимо.

Трудно е да се сетим кой беше последният мач на националния ни тим, който предизвика еуфория, че да очакваме това да се случи и в двубой от Лигата на нациите. По традиция от последните години, независимо от съперника, футболните ни битки остават на заден план, а очакванията към тях не са особено големи.

Сякаш още повече за охладения ентусиазъм допринася и фактът, че двубоят бе преместен в Разград, а ако за сравнение вземем реакциите в социалните мрежи около двубоя, то разликата е фрапираща.

На фона на хилядите споделяния и стотиците мотивиращи коментари в Северна Македония, у нас повечето реакции са подигравателни и иронични, каквото общо взето е отношението към националния тим в последните години. Все пак ние нямаме класиране на голямо първенство вече 18 години, като в този период не бяхме и близо да го направим...

Очевидно от двете страни на границата настроенията преди мача са на двата полюса, а докато едните очакват празник и дори разгром (има и такива мнения сред феновете в Северна Македония), другите, като цяло, нищо не очакват.