Сряда е голям ден за европейския футбол не заради поредния кръг от световните квалификации на континента. И те ще ни вълнуват, като гостуването на България в Белфаст, разбира се.

Но утре е ключов ден за клубния футбол в Европа, след като португалският в. "А Бола" и английският "Таймс" изнесоха информация от УЕФА - в сряда, 31 март, генералният секретар на централата Ларс Олсон ще обяви официално старт на работата по проекта за реформа на Шампионската лига.

На 20 април, по време на конгреса на УЕФА, промените ще бъдат гласувани. Вече е ясно, че те ще получат достатъчна подкрепа, за да бъдат приети. Лично шефът на европейския футбол Александър Чеферин е склонил въпреки големите си резерви. В какво се изразява революционната промяна?

Ще бъде приет "Швейцарски модел" на формат за турнира.

Той ще влезе в сила от сезон 2024-2025 г., като ще е съвсем различен от настоящия. Донякъде напомня за този на баскетболната Евролига, но има и сериозни разлики.

В новия турнир 36 отбора няма да са в отделни групи, както досега. Те ще получават програма от 10 мача на старта на надпреварата - по 5 у дома и 5 навън. След това се изготвя класиране между всички отбори. И първите осем според спечелените точки отиват на осминафинал. Тимовете на 9-24-о място играят плейофи, откъдето се излъчват останалите осем осминафиналисти.

Оттам нататък се влиза в традиционната схема на елиминации.

Проблемите и въпросите са доста. Първо - начинът на класиране за самата надпревара. 32-те места ще са запазени за топ отборите от водещите по коефициент първенства, а допълнителните 4 ще са за два тима, минали през квалификации, както 2 "уайлд кард" квоти - за отбори сред лидерите по коефициент, които не са стигнали до турнира през местата в първенството си.

Например - Манчестър Сити завършва шести в Англия, но има огромен клубен коефициент в УЕФА, натрупан в предишните години, и получава единия "уайлд кард".

Някои от десетте кръга се планира да се играят през уикендите, защото иначе ще е невъзможно да бъдат побрани в есенната програма. Сега са шест рунда от мачове. Това пък означава, че вътрешните първенства трябва да са готови за отлагания на мачове на отбори, размествания и т.н.

Идеята на големите клубове е, че по този начин ще има повече дербита на грандове в групите, което сега се случва сравнително рядко. Тимовете ще са в четири урни, като тези от първа ще играят с поне още два съперника от най-високото ниво, по 3 от втора и трета урна, както и 2 от четвърта.

Отпада системата за двубои на разменено гостуване, получаваш 10 различни противника и играеш с всички, като жребият определя на кого си домакин и на кого - гост.

Няма смисъл да го добавяме, но е ясно - при влизането в сила на този формат, български отбор в тази елитна група ще е почти или напълно невъзможно да видим поне в обозримото бъдеще.