Турското спортно издание "FutbolAren" направи доста любопитен материал, определяйки най-добрите българи, играли в елита на страната.

В елита на Турция през годините са се подвизавали 37 българи, като само двама от тях нямат мачове за националния ни тим.

В идеалния състав са включени двама играчи, които и в момента са част от представителния ни тим - Страхил Попов и Ивелин Попов. Освен това има и герои от САЩ 94.

Ето и идеалните 11:

Вратар

Здравко Здравков:Дългогодишният национален страж прекара 8 сезона в Турция, като игра за тимовете на Истанбулспор, Аданаспор и Чайкур Ризеспор. Малко изненадващ избор, защото колегата му Димитър Иванков спечели титлата и Купата на Турция, но не бе избран в състава.

Защитници:

Радостин Кишишев: Той направи сериозна кариера в Англия, но няколко години преди това, между периода си в Нафтекс и Литекс, Кишишев прекара една година в Бурсаспор. Изигра 20 мача, вкара 3 гола, а изявите му осигуриха и място в състава за Мондиал 1998.

Страхил Попов: Той е единственият ни представител в турския елит в момента. Попов прави силен сезон в клубния си Касъмпаша, както и в националния тим. Името му е спрягано за трансфер в някой от истанбулските грандове.

Снимка: Twitter

Ивайло Петков: Прекара един сезон в гранда Фенербахче, където грабна титлата на страната. Има пет сезона за Истанбулспор, както и два за Анкарагюрджу, един от българите с най-солидна кариера в Турция.

Халфове

Тодор Янчев: През 2001-а легендата на ЦСКА игра в силния тим на Трабзонспор, където направи силен сезон и явно е оставил отлични впечатления сред всички в страната.

Златко Янков: Един от героите от САЩ 94 прекара четири години в страната. Бе част от гранда Бешикташ, където изигра 61 мача и грабна Купата на Турция. Освен това игра за Аданаспор, Генчлербирлиги и Ванспор.

Йордан Лечков: След успешна кариера в Германия и Франция, той премина в турския гранд Бешикташ. Прекара един сезон, в който грабна Купата на страната, а след това се завърна в ЦСКА.

Ивелин Попов: Настоящият капитан на националния тим, напусна Литекс с трансфер в турския Генчлербирлиги. Той направи два силни сезона, като предизвика сериозен интерес на по-сериозните клубове, но реши да напусне в посока Русия.

Нападатели:

Здравко Лазаров: Може би най-силните години на "Електричката" преминаха в турската лига, където игра за тимовете на Кочаелиспор, Газиантепспор Ерчиеспор.

Емил Костадинов: Още един играч от златното ни поколение, който премина през турски гранд. Нападателят има един сезон за Фенербахче, където вкара 11 гола за 25 мача.

Александър Александров: Той прекара седем сезона в Турция, сменяйки тимовете на Кочаелиспор, Истанбулспор, Кайзериспор, Коняспор и Анкарагюржу. Успя да спечели Купата на страната през 2002 г.