Системата за видео повторения във футбола (ВАР) ощети отбора на Челси в мача срещу Манчестър Юнайтед, който завърши с победа 2:0 за гостите в червено.

Съдиите в стаичката през първото полувреме не отсъдиха червен картон за Хари Магуайър, който умишлено изрита без топка с бутоните слабините на Мичи Батшуайи в една ситуация край тъч линията.

В идентична ситуация по-рано през сезона бе изгонен Хюн-Мин Сон от Тотнъм в мач срещу Челси, като главен съдия бе отново Антъни Тейлър. И тогава арбитърът не отсъди нищо, но в онзи случай колегите му зад ВАР го съветваха да покаже червен картон.

Най-големият проблем на ВАР е, че не проявява постоянство в решенията си и подобни идентични ситуации се третират различно.

През втората част гол на Курт Зума от Челси бе отменен заради избутване на Брендън Уилямс от Сесар Аспиликуета. На повторението обаче се видя, че самият испанец е блъснат от Фред, като по този начин бе изтласкан напред.

Двамата мениджъри Франк Лампард и Оле Гунар Солскяр се обединиха около мнението, че ВАР не се използва по най-добрия начин.

"Това не е мач, който трябваше да загубим с 0:2. Имах добро усещане за този ден и го чаках с нетърпение. Не знам колко удара отправихме, но имаше много.

Магуайър трябваше да бъде изгонен, това е ясно и очевидно. Аспиликуета бе натиснат, това трябваше да бъде дузпа. Жиру беше с ноктите си в засада, разбирам това правило. Не разбирам защо не гледат към монитора. Трябва да се използва", заяви Франк Лампард.

Колегата му Солскяр се радва, че по негово време ВАР нямаше: "Не контролирахме много добре топката, понякога бяха мудни и небрежни, но играхме много добре в защита. Байи имаше страхотен първи мач след завръщането. Противникът нямаше късмет с два гола, отменени заради ВАР. Не мисля, че Магуайър направи нещо нередно, Батшуай падна върху него, така че той просто протегна крака си. За щастие, когато играех, нямаше ВАР".

Реферите в Англия са обект на критика поради факта, че не гледат ситуацията сами, а разчитат изцяло на колегите си зад системата. Реферът, който трябва да вземе финално решение, не се възползва от възможността да използва монитора на тъч линията. Нещо, което е широко разпространено в италианското и германското първенство.