Луис ван Гаал разкри тайната, за която от години са знаели само най-близките му хора и няколко лекари в Амстердам.

Треньорът-доайен в професията се бори с рак на простатата, за което разкри за първи път в предаване по телевизията в Нидерландия.

Националният селекционер не пожела да уточни от колко време има диагнозата, но разказа, че е подложен на терапия, като поне 25 пъти досега е минал и през агресивна такава.

"Малко се срамувам да го призная, но се радвам на преференциално отношение в клиниката в Амстердам - каза Ван Гаал в типичния си стил, съобщавайки новината, сякаш не е нещо особено. - Влизах през задната врата, за да не ме видят. Отивах в специално помещение, за да не разберат хората, че треньорът на националния тим има рак.

От известно време крия това, за да не влияе на отборите, които водя. Сега, когато вече сме се класирали за световното първенство, трябваше да го кажа. Съпругата ми също искаше да е така, за да олекне на всички ни."

За 70-годишния Луис битката с ужасната болест не е новина в живота. Първата му съпруга Фернанда Обес почина през 1994-а от онкозаболяване, а една от дъщерите му се пребори с такова.

Настоящата му жена Труус основа фондация за подпомагане на битката с ракови заболявания, а и тя е пазила тайната на Ван Гаал известно време, по негово желание.

"Ще водя отбора в Катар, разбира се - каза треньорът. - Ако състоянието ми не се влоши рязко до ноември, няма да има никакъв проблем да съм с тима си. Това е последното ми голямо първенство, а и последната работа във футбола. Искам нещата да завършат както трябва за мен и за цялата нация."

Луис води Нидерландия на Мондиал 2014 и стигна до третото място, след като отборът му загуби с дузпи полуфинала от Аржентина, а в мача за бронза надигра домакините от Бразилия.

В богатата му кариера е водил Аякс (и спечели Шампионската лига с него), Байерн, Манчестър Юнайтед, Барселона и в три отделни периода националния тим на страната му.