Луис ван Гаал предупреди своя сънародник и близък приятел Ерик тен Хааг, че да поеме Манчестър Юнайтед може и да не е най-добрият избор. Клубът от "Олд Трафорд" вече проведе разговори с наставника на Аякс и се смята, че той е фаворит за поста.

Тен Хааг води гранда от Амстердам от пет години, стигна до полуфинал в Шампионската лига с него и има репутацията на човек, който гради отбор. Именно това вижда в него и Юнайтед като потенциал.

Но неговият ментор - 70-годишният Ван Гаал, който е начело на Нидерландия, говори по темата на пресконференцията преди контролата с Германия довечера.

"Тен Хааг е чудесен треньор и му трябва футболен клуб, а не комерсиална марка - каза ветеранът в професията. - Юнайтед е маркетингов клуб, не футболен отбор.

Ерик има нужда следващият му отбор да е футболен проект, какъвто е Аякс. Не съм му давал съвети по темата, защото не е необходимо да му се обаждам за съвет. Ако той ми се обади, ще му кажа същото, каквото казвам сега."

Ван Гаал води Юнайтед в два сезона (2014-2016 г.), като бе уволнен часове след спечелената Купа на ФА.

Той успя да класира отбора на четвърто място в първата си година в клуба, а във втората остана извън топ 4 и изпусна мястото в Шампионската лига. Раздялата бе с кисели чувства и още тогава за първи път нидерландският доайен произнесе фразата "бранд, а не футболен клуб" за "червените дяволи".