Празничното настроение на Пеп Гуардиола след победния финал за Купата на ФА (6:0 за Сити срещу Уотфорд) бе помрачено на пресконференцията след двубоя. Мениджърът на най-силния отбор в Англия, а вероятно и в света в момента, се разлюти на въпрос на репортер, който сложи и точка на брифинга.

След няколко минути, в които анализираше невероятния сезон на Сити - с трите трофея в Англия, което не е правено никога, дойде първият по-неприятен за Пеп момент. Журналист от в. "Таймс" го попита какво мисли за разследването на УЕФА и очакваното наказание за клуба заради нарушения на Финансовия феърплей.

Пеп продължи да бъде сдържан и в този момент, като обясни: "Говорих по темата с председателя на клуба и изпълнителния директор. Те ме увериха, че няма нищо нередно и Сити спазва правилата. Аз им имам пълно доверие, макар да е ясно, че не аз отговарям за финансите и тези въпроси не са към мен. Ако ни накажат, ще мислим какво ще предприемем."

Дотук добре. Но изведнъж дойде още по-тежък "удар", като репортер от "Гардиън" запита:

"В Италия излезе информация, че Роберто Манчини (мениджър на Сити в първите години на управление на кралското семейство от Абу Даби - б.р.) е получавал нелегални плащания извън договора си. Вие имате ли такива и дали въобще съществува такава практика в клуба?".

Пеп изведнъж тотално промени изражението си и се разгневи, повишавайки тон:

"Имате ли представа какво ме питате изобщо!? Наистина ли мислите, че може да дойдете тук, след този финал, и да ми задавате такива въпроси!? Обвинявате ли ме!? Господи, това е невероятно!".

Човекът, който отговаря за пресконференциите в Сити, веднага се намеси и сложи край на брифинга. Гуардиола не можеше да си намери място от гняв и нервно търкаше челото и темето си, а в интервю по-късно нарече случилото се "тотална липса на уважение към всичко, което правим на терена".

Сити наистина прави невероятни неща на игрището, като чупи всякакви рекорди. Трите купи, спечелени в английския футбол този сезон, са нечувано постижение в историята. Дори най-силните отбори през различните епохи - Лийдс на Дон Реви, Ливърпул на Пейсли, Юнайтед на Фъргюсън, Недосегаемите на Венгер или Челси от средата на миналото десетилетие на Моуриньо, не успяха да го направят. А това са тимове, доминирали години наред в Англия.

Разбира се, обвиненията към Сити тепърва започват, защото клубът вече има репутацията на "инжектиран с петролните долари" от Абу Даби. През 2014-а той бе пред изхвърляне от евротурнирите заради неправомерно финансиране, но се размина с глоба от 49 милиона британски паунда. Сега е много вероятно да получи трансферна забрана за 12 месеца и да бъде изваден от турнирите на УЕФА от сезон 2020-2021 г.

За 10 години, в които Абу Даби притежава "небесносините" от Манчестър, в клуба са инвестирани над 1,3 милиарда паунда. Около 800 милиона отидоха за първия отбор, където играят 19 национални футболисти на различни страни.