Светът на футбола днес се диви на постижението на Кристиано Роналдо - 801 гола в кариерата, след като две попадения на португалеца помогнаха на Манчестър Юнайтед да обърне Арсенал до 3:2 във Висшата лига. Зрелищният мач обаче имаше и друг момент, който днес е тема с много въпроси. Рядко се виждат във футбола голове в празна врата, при паднал вратар, който лежи контузен. И още повече - признати. Имаше ли право реферът Мартин Аткинсън да зачете попадението на Арсенал или сбърка? Ето гледните точки:

Какво се случи?

13-а минута, корнер за гостите. Йодегор центрира, Давид де Хеа не успява да стигне до топката през куп от играчи, но бранител на Юнайтед я отбива с глава към дъгата на наказателното поле. Там Елнени я сваля към Емил Смит Роу, който стреля от въздуха... и топката е във вратата край лежащия на земята Де Хеа.

Естествено, играчите на Юнайтед вдигат ръце и сочат вратаря си. Реферът Аткинсън взима топката от мрежата и седи с нея, чакайки сигнал в ухото. Всеки, който гледа мача, е сигурен - това попадение ще бъде отменено. Вместо това - минута изчакване, потвърждение от ВАР - 0:1 за Арсенал.

WINBET - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Повторенията показват, че Фред от Юнайтед настъпва вратаря си и го контузва - тоест, нарушение срещу стража няма. Това се гледа няколко пъти от хората в стаята за ВАР, тъй като най-важното формално условие е, че всеки гол се преглежда за нещо нередовно. А това, по буквата на закона, е гол - Аткинсън е свирил едва, след като топката е минала голлинията. Той не е видял падналия Де Хеа, за да спре играта по-рано. По номинал това е гол. ВАР преглежда, няма нищо нередовно и няма как попадението да бъде отменено.

Ако реферът бе надул свирката преди удара на Смит Роу, нямаше как да има гол и спорове. Това е законовата страна на нещата.

Моралната: Ако играчът на Арсенал е видял контузения Де Хеа, той не би следвало да стреля към вратата. Не е феърплей, а такива примери в историята има. На мач Евертън - Уест Хем преди две десетилетия пак в английския футбол, вратарят на домакините падна контузен в единоборство, а топката отиде в Паоло ди Канио от гостите, който вместо да вкара в празната врата, я хвана с ръце и спря играта.

След мача младокът от Арсенал Смит Роу обясни, че изобщо не е видял Де Хеа да лежи, гледал е само топката и как да нанесе удар. И това е напълно обяснимо.

По правилника, това е гол. Грешката е на рефера, който не спира играта, защото не вижда падналия секунда по-рано вратар. Или няма време да го направи.

По неписаните закони на феърплея - играта трябваше да бъде спряна. Колкото хора - толкова и мнения, както обикновено става във футбола.