Системата ВАР ще направи исторически дебют в българския футбол в понеделник, 3 май, когато е първият мач от плейофната фаза на първенството.

В първата шестица се срещат ЦСКА и Арда и именно на "Българска армия" ще видим - ако се наложи - в употреба системата, която асистира с видеоповторения на съдиите.

ВАР има в европейския футбол вече от четири сезона, у нас все пак ще го видим най-сетне, макар и само за двубоите от "елитната група".

Няма да има използване на технологиите в мачовете от двете четворки за 7-мо място и за оцеляване в елита.

"Чест да открият ВАР и асистент-ВАР са Ивайло Стоянов и Мирослав Максимов, а главен съдия ще бъде Станимир Тренчев - обясни отговорникът за системата у нас Петър Петров пред Диема спорт. - За системата по родните терени ще се спазват изискванията на ФИФА, няма да правим интерпретации и волности.

Главната задача и отговорност ще е на главния съдия. ВАР може да се намеси само, ако той реши това. Може да му предложи да отиде до монитора на проверка, но само ако е допуснал явна, очевадна грешка. Ще се проявяват всички дузпи, директни червени картони, и ако има сгрешена идентификация дори при жълтите картони.

Тук беше главният инструктор на ФИФА Марк ван дер Роус, който проведе обучение на турнир, но преди това ние направихме сериозно офлайн-обучение."

Така ВАР до края на сезона ще има в петте кръга от плейофа на шестицата, в която са Лудогорец, Берое, ЦСКА, Локомотив (Пд) и ЦСКА 1948.

На финала за Купата на България и в баража за Европа също ще се използва системата.