Решението е взето - ВАР влиза и в родния футбол от следващия сезон, като въпросите засега са повече от отговорите по темата. Но е ясно - започва работа по въвеждането на видеоасистент арбитрите у нас.

УЕФА ще прати мобилен ВАР - минибус, оборудван с техниката, необходима за асистирането на съдиите, за мача България - Унгария на 26 март в София.

Баражът от Лигата на нациите ще е и идеален момент да се видят опциите и начина на работа със системата. Хора на БФС вече са започнали да проучват вариантите как да бъде въведен бързо, но и безболезнено ВАР в родното първенство.

На първо време, може би още от първия кръг на следващия сезон, системата ще покрива само мачовете на стадион "Васил Левски", както и на арените на Левски и ЦСКА, и на Лудогорец. Те са най-годни за работа с технологията към момента.

Клубовете ще имат възможност да изградят специализирани помещения за ВАР на стадионите си, като БФС ще помогне с финансиране.

Може да се прибегне до вариант с наемане на мобилния ВАР, какъвто ще видим за мача с Унгария, който да се ползва само за възлови мачове. Поне, докато всеки клуб у нас е готов технически да има системата на своя стадион.

Засега пропада идеята да се оборудва стая за ВАР из офисите на БФС в Бояна - и това е практика в някои от 18-те страни в Европа, които вече прилагат системата.

Ще се прави или с мобилен нает и оборудван бус, който да покрива само конкретни двубои, или с локален на стадионите, които могат да го позволят.

В Сърбия вече е взето решение за първия варинт, както и в други страни от региона. Най-вероятно това ще е първоначалното прилагане на системата и у нас.