Намиращият се в изключително тежка серия от 12 загуби в последните 13 мача тим на Ботев (Враца), излезе с официална позиция срещу съдийството.

Става въпрос за съдийството от вчерашния мач срещу Арда, в който гостите от Кърджали победиха с 2:1 след дузпа в добавеното време.

И няколкото повторение не убедиха, че наказателен удар в действителност имаше, а не става въпрос за подхлъзване от офанзивния играч на Арда. Въпреки това дузпата остана и бе превърната от Тонислав Йорданов в победен гол.

От Ботев публикуваха видео от вчерашната ситуация, както и такова отпреди година, когато отново в мач срещу Арда, съдията Красен Георгиев отсъжда доста споредн наказателен удар.

Позицията е озаглавена "Същите съдии - същият сценарий", а ето какво пише в нея:

"Същите съдии - същият сценарий!

Ръководството на Ботев Враца изпрати отворено писмо до изпълняващия длъжността президент на БФС г-н Емил Костадинов и шефа на Съдийската комисия към БФС г-н Давид Борбалан след двубоя срещу Арда Кърджали от 24 кръг на Първа лига, което публикуваме и тук????

Уважаеми г-н Костадинов,

Уважаеми г-н Борбалан,

Ботев Враца изигра пореден мач във футболното първенство на България, след който оставаме с горчив привкус след съдийските отсъждания на хората, които са определени да съблюдават за спазването на правилата на играта.

На 29 април 2023 година в Кърджали се игра двубоят между Арда и Ботев Враца. В неговия край главният арбитър Красен Георгиев отсъди несъществуваща дузпа за съперника, а ВАР съдията Георги Гинчев я потвърди. Последва основателна жалба от наша страна до Съдийската комисия на БФС.

Сега, близо година по-късно, останахме дълбоко учудени от решението на Съдийската комисия да назначи Красен Георгиев за главен арбитър на домакинството ни срещу Арда. Още по-учудени останахме от това, че Георги Гинчев е ВАР съдия. Един и същ дует срещу същия съперник. Все пак имахме надеждата, че реферите са имали достатъчно време, в което да се развият и да научат кога се прилага "Правило 14" от правилата на играта футбол, а и все пак единият от тях израсна до международен съдия (колкото и изненадващо да беше това за цялата футболна общественост). Е, всички видяха, че това не се е случило, тъй като сценарият се повтори - отсъдена несъществуваща дузпа от Красен Георгиев и потвърдена от Георги Гинчев - еднакъв дует - еднакво решение.

И тук идва да се запитаме дали това е случайност, или тенденция?

Съвпаденията обаче изглеждат твърде много.

Във връзка с горното Ботев Враца отново ще подаде жалба от съдийско естество до Съдийската комисия на БФС в рамките на законовия срок. Ще го направим, независимо, че сме чели еднотипните бланкови отговори, които получават всички отбори след подадена жалба.

Също така искаме да попитаме защо Съдийската комисия събира треньорите в конферентни разговори, за да обяснява как и защо работи ВАР, като не виждаме темите от лекциите приложени по време на мачовете?

Искаме да бъдем напълно категорични - ръководството на Ботев Враца НЕ ЖЕЛАЕ реферите Красен Георгиев и Георги Гинчев да бъдат ангажирани повече с официални или приятелски мачове на нашия отбор, било то като главни или ВАР съдии.

Бихме желали да уточним, че нямаме нищо против колегите от ПФК Арда Кърджали, като те нямат вина за нелепите решения на реферите".