Отзивите след двата европейски мача на българските представители снощи звучаха някак познато. Това, че Лудогорец загуби от Цървена звезда в Белград с 0:1, а ЦСКА падна недалеч от Северния полюс с 0:2 от Бодо/Глимт, не е някаква нечувана драма.

Всъщност си беше доста логично - нашите бяха отпаднали на практика, съперниците имаха за какво да играят. А и на техните терени дотук кой не падна в съответните групи?

Но има нещо, което по поразителен начин направи впечатление, докато слушахме отзивите.

"Имаме много важен мач в понеделник", казваха и от двата лагера. Дали с повече от едно око не са гледали към него?

Разбира се, в понеделник двубоят наистина е важен. Лудогорец приема ЦСКА и при класирането в елита у нас - 4 т. аванс за Разград, но и с мач повече, това си е сблъсък, който може да оформи вида на върха в таблицата поне за първата половина на сезона.

Въпросът е - решава ли се титла в понеделник? И може ли този мач да е по-важен от това как изглеждаш в Европа?

Вероятно, риторичен е този въпрос. Феновете на ЦСКА ще ви кажат, че победа в Разград ще ги накара на мига да забравят четирите загуби от пет мача в групата на Лигата на конференциите. Защото ще открехне вратата за атака на титлата, безспорно. Колкото и да сме далеч от края на първенството.

Но въпреки това - 50-60 от тези фенове пътуваха до "майната си", в ужасни условия, полярен студ, преодолявайки реално цяла Европа. За да са с отбора си в Норвегия. Тоест - за тях и вечери като тази са далеч от това да са без значение.

А и още нещо важно, на вниманието на двата клуба. Това как ще изглежда резултатът в понеделник вечер може би е ключово за тях. Но истинското мерило за това къде са като класа и ниво, е в четвъртъците. Не през уикендите. В Европа е мястото, където показваш къде си. И видяното в петте четвъртъка на мачовете от групите тази есен не е трудно за анализиране:

По 1 спечелена точка в компания на отбори, които в най-добрия случай са средни като европейска класа (изключвайки Рома на Моуриньо).

От ЦСКА по-лоши показатели в Лигата на конференциите имат само Линкълн Ред Импс (Гибралтар) и арменският Алашкерт - с по 0 т. Румънският Клуж е с 1, но далеч по-добра голова разлика от това 1-10, което е в баланса на българския представител.

Има само един по-слаб отбор от Лудогорец в Лига Европа - Ференцварош, който е с нула точки. Щурм Грац е равен с българския шампион - по 1.

Има още един европейски кръг преди Коледа, като ЦСКА приема Рома на 9 декември, а Лудогорец е домакин на Мидтиланд. Знаейки, на италианци и датчани победите им трябват в тези двубои, няма как да сме прекомерни оптимисти.

Та - клубове с амбиции за титла като тези двата, нормално да гледат с огромно внимание към прекия сблъсък между тях. Но не е лошо да знаят, че представянето в Европа е това, което показва истинската стойност на изграденото от тях.

Там е мерилото.