Бившият нидерландски национал по футбол - Фернандо Риксен, почина преди година и половина след тежка и продължителна борба с амотрофична латерална склероза.

Риксен направи име през шестте си сезона в шотландския Рейнджърс, а също така и като част от отбора на Зенит, достигнал до трофей в Купата на УЕФА през 2008-а.

В онзи период Риксен успя да запише 12 мача за Нидерландия, но за съжаление на 43-годишна възраст си отиде от този свят.

Неговата вдовица Вероника с разочарование разказа, че нито един от съотборниците му, с които е бил близък, не е помогнал на Фернандо в тежкия момент.

Единствен на помощ се притекъл руски футболист, с който изненадващо или не, Риксен никога не е бил в един отбор.

Тя обаче не пожела да разкрие неговата самоличност, защото самият той не искал жестът да става публично достояние.

"Няма да разкрия името му. Самият той помоли да не го правя.

Става дума за играч, който вече прекрати кариерата си, но остава свързан с футбола. Живее в Русия и няма нищо общо със Зенит. Човекът просто узна, че Фернандо е в беда и преведе половин милион рубли. С тях купих за мъжа ми специално електронно кресло.

Как реагира Фернандо? Разплака се. От футболистите, с които беше близък и игра заедно, никой не помогна. А един страничен човек даде такава сума... Невероятно! Самата аз бях потресена", сподели тя.