Европейското първенство по футбол през 2028-ма ще е в Обединеното Кралство и Република Ирландия.

В това няма никакво съмнение, след като часове преди крайния срок за подаване на документи от кандидати за домакинство на турнира, именно тази е единствената официална номинация.

Така след 6 години турнирът се връща в родината на футбола, но в по-широкия формат на мачове и в Шотландия, и в Уелс, и в Северна Ирландия, и в Ейре.

Официално новината ще бъде обявена и заверена на 7 април, но не е ясно как би могло да не се случи - просто няма алтернативен кандидат.

Мачове ще има в 12 града, а отборите на шампионата може би ще бъдат увеличени на 32 от 24. Това не е съвсем сигурно, очаква се обаче да се разгледа и гласува на конгреса на УЕФА в началото на април, когато ще бъде анонсиран и домакинът.

Последното Европейско първенство миналата година също мина с мачове на Острова, като финалът и двата полуфинала бяха на "Уембли" в Лондон.

След 6 години би следвало отново да е така за мача за трофея, но основна роля ще имат и "Мюнисипалити" в Кардиф, "Хемпдън" в Глазгоу и "Авива" в Дъблин - като се очаква и двата полуфинала да не са в Лондон.