Макар доста трудно, неубедително и с помощ от нелепите действия на противников бранител, Португалия тръгна успешно на Евро 2024 и победи Чехия с 2:1.

Още преди мача споровете около това дали Кристиано Роналдо трябва да има основна роля на терена бяха много, като те при всички положения ще продължат и в следващи дни.

Не може да се каже, че Роналдо изигра един от силните си мачове с екипа на националния тим, а понякога непрестанното му търсене с центрирания създаваше впечатление за голяма разгадаемост на всеки португалски ход в атака.

Но Кристиано Роналдо бе на терена и по този начин постави поредния си рекорд в международния футбол.

Този път Кристиано счупи рекорда за най-много появи на Европейски първенства, като това бе неговото шесто участие. Младият Роналдо дебютира преди 20 години на домакинското за Португалия първенство през 2004-а, като неизменно бе част от селекцията на Евро 2008, Евро 2012, Евро 2016, Евро 2020, а вече официално е част и от Евро 2024.

Преди няколко дни Роналдо бе изравнен на първото място от Лука Модрич, който записа минути на своето пето Европейко, но от вчера еднолично на върха отново е Роналдо.

Снимка: Getty images

Пето Европейско записа неговият съотборник Пепе, който бе основна част от португалската отбрана, записвайки наистина впечатляващо постижение.

Докато преди няколко дни 16-годишният Ламин Ямал счупи рекорда за най-млад играч на Европейско, то сега Пепе оглавява списъка за най-стар.

На точно 41 години и 113 дни, записалият вече 138 мача за Португалия бразилец, счупи всички представи за дълголетието на професионалните футболисти и изигра цял мач на голям форум на високо ниво.

Снимка: Getty images

Преди Пепе №1 в класацията бе колоритният унгарски вратар Габор Кирали, който с емблематичният си анцуг застана на вратата на Унгария на Евро 2016.

Тогава маджарите достигнаха до осминафиналите, когато Кирали бе на 40 години и 86 дни, с година по-млад от Пепе.

Кристиано Роналдо е трети в тази класация, но все пак остава с две години по-млад от своя добър приятел и дългогодишен съотборник и ще трябва да си прави планове за Евро 2028, ако иска да счупи и този рекорд.

Топ 5 в тази класация се допълва от футболисти от миналото. Това а Лотар Матеус, който на Евро 2000 записа мач на 38 години и 308 дни, както и датчанинът Мортен Олсен, който на Евро 88 игра на 38 години и 280 дни.

Снимка: Getty images

Най-старият голмайстор на Европейско първенство пък е австриецът Ивица Вастич.

Играещият за Австрия хърватин, който има легендарен статуът за Щурм Грац, се появи в игра в 64-ата минута на мача срещу Полша от домакинското за австрийците Евро 2008.

Звездният миг на Вастич дойде в даденото от съдията продължение, когато той реализира дузпа за 1:1 и вкара първия гол за Австрия на Европейско първенство.

Освен това със своите 38 години и 257 дни, той и до днес остава най-стартият голмайстор на европейски финали.

Рекорд, към който бъдете сигурни, че Кристиано Роналдо е насочил поглед.

Снимка: Getty images