Днес е един от онез по-специални дни за българския футбол, защото е време за голямото дерби, това между Левски и ЦСКА.

"Сини" и "червени" се изправят едни срещу други за втори път през сезон днес от 14:45 на "Васил Левски".

Мач, който винаги носи по-специален заряд, но и мач, който в днешния случай феновете на двата тима посрещат в доста минорно настроение.

Ако в доста случаи споровете и дискусиите, предшестващи Вечното дерби са около това кой е по-силният тим, но днес сякаш казусът е кой е по-малко слабият и уязвим "гранд".

На фона на немалкото кадрови проблеми с контузии и наказания в двата лагера, Левски и ЦСКА показа твърде сериозни слабости в последните седмици. Слабости, заради които трудно бихме отличили фаворит или отбор с поне леко предимство преди този мач.

Разбира се, че ЦСКА има очевидното предимство в класирането. Позиция пред Левски и шест точки аванс, но вероятно и за най-големите оптимисти сред феновете на "червените" е ясно, че този тим в това си състояние е далеч от реален претендент за титлата.

Снимка: Bulphoto

На практика в повечето мачове от началото на годината ЦСКА не показваше особено впечатляващо лице, а всичко сякаш рухна преди дни на същия този национален стадион, когато "червените" заслужено загубиха от Локомотив след една потресаваща продукция.

А след този мач проблемите се задълбочиха още повече в кадрови план, защото десният бек Мартин Стойчев и централният бранител Християн Петров, и двамата младежки национали, няма да бъдат на линия за мача.

Към тях прибавяме и основни опитни играчи като Амос Юга и Юрген Матай, а причините за "червен" оптимизъм в дербито не са много.

Няма как положението да не е същото и от "синята" страна на дербито, след като Левски записа най-срамната си загуба на домашната сцена през новия век.

Левски отнесе пет гола от Лудогорец в Разград след едно второ полувреме, в което столичният гранд направо бе разпилян, при това със завдина лекота от страна на шампионите.

"Сините" не спират да показват слабости в отбрана, а към тях трябва да прибавим и ужасяващото и необяснимо физическо състояние, в което се намират футболистите.

Може би разнообразната и атрактивна игра в атака носеше доза опитмизъм, но пък след наивен жълта картон от дербито отпадна човекът във форма за "сините" - Марин Петков.

Снимка: Bulphoto

Ясно е, че проблемите в двата ни гранда са много, а настроението сред феновете минорно. Бъдете сигурни, че и за двете страни този уикенд е възможно най-лошият за изиграването на Вечното дерби, но това отреди програмата.

При първата си среща през сезона, двата тима завършиха наравно 1:1, а макар днес треньорите да са същите, то при всички положения половината от онзеи 22-а титуляри през октомври, по една или друга причина няма изобщо да бъдат на терена днес.

Ясно е, че поражение при всички положения ще задълбочи кризата и в двата тима, а пък успех може да даде свеж рестарт преди заключителната част на сезона.

Но до първия сигнал на това издание на Вечното дерби въпросителните ще са доста. Настроението със сигурност е минорно, очакванията на феновете не са големи, но пък при всички положения обстановката ще е на обичайното си ниво.

Няма как да не признаем, че в последните няколко сезона Вечното дерби е повече по трибуните, защото обикновено двата тима на терена предимно се стараят да не загубят, отколкото да спечелят.

А с оглед на тежкото си моменти състояние, няма да е изненада, ако "сини" и "червени" предпочетат мирното и спокойно реми, преди задълбочаването на кризата с евентуално поражение.