Краля на футбола - Пеле, даде едно от все по-редките си интервюта заради влошаващото му се здраве.

Преди месец синът му разкри, че Пеле е в депресия, защото не може да се придвижва сам. Той претърпя операция на бедрото, заради която използва инвалидна количка или ходи с бастун, но задължително трябва да има друг човек край него.

Бразилската легенда обаче отрече за депресията, като също така направи любопитно разкритие за мочове срещу големия враг Аржентина в миналото, когато той и цветнокожите му съотборници, са били наричани шимпанзета и неандерталци.

"Това нещо с депресията, мисля че погрешно разбрахте сина ми. Просто избягвам публични изяви, придвижването ми е затруднено. Дори се наложи да откажа някои реклами, просто нямаше как.

Радва ме, че хората се тревожат. Звънят, загрижени са. Но това, че съм в депресия си беше лъжа.

Ползвам помощ при ходенето, но мога и сам. Единственото, което не мога да правя, е да карам колело. Естествено, че не е приятно, искаше ми се да се разходя свободно, дори да подритвам топка по пътя.

Все пак се възстановявам, макар и бавно, не се притеснявайте".

Пеле коментира и темата с расизма във футбола, като сподели:

"Не мисля, че има сериозна промяна от времето, в което аз играех. Промяната е единствено в пресата, която осъжда подобни прояви и пише за равенство.

Преди имаше обиди навсякъде. Когато играех с националния тим в Европа, чувах обидите, виждах омразата. Най-зле обаче бе в Аржентина. Казваха ни шимпанзета и неандерталци.

Проверете дали имаше скандали и оплаквания тогава - нямаше. Просто това се приемаше за нормално.

Ако трябва да бъда честен, на 13-14 години, никога не съм мислил, че ще бъда толкова велик.

Помня, когато баща ми ме качи на автобуса, за да тренирам със Сантош. Изглеждаше ми като нещо невъзможно, което няма как да се случи на мен.

Да играеш футбол днес е много по-трудно. Не искам да подценявам противниците и колегите си, но когато аз играех, имах достатъчно време да си спра топката, да реша какво да правя.

Сега играта е толкова динамична, всичко става за части от секундата. Тогава имахме повече свобода с топката. Нямаше тактика, имаше просто футбол.

Говорил съм с Бекенбауер, Марадона и Кройф. Казах им: Преди хората играеха с топката, сега за всеки е по-важно играта без топка, вече не искат кълбото. Искат да унищожат човека с топка, човекът, който носи красотата на терена.

Скучно, защото хората на стадиона искат шоу. Не искат да гледат нарушения и тактика, искат шоу", заяви той.