Съвместната кандидатура на Великобритания и Ирландия за Световното първенство по футбол през 2030 година няма да се състои.

Организаторите решиха да концентрират силите само и единствено върху кандидатстване за Европейското първенство през 2028-а, тъй като смятат, че там шансовете им са далеч по-добри.

Изявление на асоциациите гласи:

"След обширно проучване, което оценява потенциалните възможности в международния футбол, футболните асоциации на Англия, Северна Ирландия, Шотландия, Уелс и Република Ирландия се съгласиха да се съсредоточат върху кандидатурата си за домакинство на Евро 2028 г., третото по големина спортно събитие в света. Проучването включи анализ на икономическото състояние, политическия пейзаж и вероятните разходи за домакинство на големи международни турнири".

Уточнява се, че домакинство на Европейско първенство дава същата възвращаемост на инвестициите и че финансовите предимства са повече.

Домакинството на Англия на финалната фаза от Евро 2020 също играе своята роля. Минутите преди финала между "Трите лъва" и Италия се превърнаха в хаос, като голям брой зрители нахлуха без билет и имаше сериозен риск за сигурността.

УЕФА вече обяви, че страните, които искат да домакинстват на Евро 2028, трябва да обявят кандидатурите си до 5 април. В същото време ще тече и избора за домакин на Евро 2032.

Турция вече обяви, че ще кандидатства за турнира през 2028-а, след като направи пет неуспешни опита за турнирите между 2008-а и 2024-а.

Както вече знаем, Румъния, Гърция, България и Сърбия също обсъждат обща кандидатура за някое от двете големи първенства.

За Мондиал 2030 се очакват още кандидатури от Мароко, Южна Америка, както и обща на Испания и Португалия.