Президентът на Славия Венцеслав Стефанов е осъден и глобен след подаден срещу него сигнал за расизъм. Стефанов, който е и член на Изпълкома на Българския футболен съюз, трябва да плати глоба в размер на 500 лева, съобщават от БЛИЦ

За разследването срещу Стефанов за расизъм и дискриминация стана ясно преди няколко месеца. Тогава БФС и Комисията за защита и дискриминация в България, както и международната асоциация за борба с расизма FARE, а и УЕФА, обърнаха сериозно внимание на изказвания на Стефанов от пресконференция миналото лято.

Ето и какво гласи решението на съда, както и кои са точните изрази, заради които той е глобен:

"Установява, че с използваните изрази "ние взимаме на кило такива от джунглите там по Амазонка, по насам-натам"; "защото той казал бел п******т, а на нашите са му викали черен п******т"; "Гледай сега, никога черен нема да храни бел, момчета!", в изявлението си, направено по време на пресконференция, проведена в Пресклуб "България" на 25.06.2020 г. по повод трансфер на млад български футболист в отбор от чужбина, заснета и предадена на няколко електронни медии, е осъществил забранена от закона пряка дискриминация на основата на защитения признак "раса", "сексуална ориентация" и "лично положение" по смисъла на чл. 4, ал. 2, с което е нарушена забраната на по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация"

На Стефанов е дадено задължително предписание да се въздържа от изявления, представляващи дискриминация на основата на защитения признак “раса”.