Темата с политизацията на мачовете в Англия около случващото се в Ивицата Газа продължава да е основна на Острова.

След като Футболната асоциация отказа да освети арката на "Уембли" в цветовете на израелския флаг за мачовете с Австралия (1:0) и Италия (3:1) в последната седмица, сега и Висшата лига влезе в дискусията.

Ръководителите на най-силното първенство света са отправили директни послания към всеки от клубовете, като в тях изрично се нарежда охранителите на стадионите да направят всичко, за да не се допускат знамена на Израел или Палестина по трибуните.

В предстоящия кръг има няколко големи мача, като в събота се открояват Ливърпул - Евертън и Челси - Арсенал, а в понеделник вечер Тотнъм е домакин на Фулъм, също в лондонско дерби.

Това са двата отбора в столицата с най-силно еврейско присъствие сред най-верните си фенове.

Според медията "The Athletic" в указанията към клубовете има и забрани за рисуване на цветовете на тези флагове по лицата на феновете, както и за това някой да носи фланелка, различна от тези на двата отбора, играещи на терена.

В тази "директива" е указано, че "не бива да се допускат знамена и символи на държави, които в момента са във военен конфликт".

Не е ясно как влияе това на украинските такива, които се появяват често на трибуните на английските стадиони в последната година и половина. Досега не е имало указания те да бъдат спирани от присъствие.