Вицепрезидентът на БФС - Атанас Фурнаджиев, говори в предаването "Арена Спорт" по БНТ, за да внесе яснота около спряното ни футболно първенство.

Двубоите на всички нива бяха прекратени след обявяването на извънредно положение, като това се случи в почти всяка европейска страна, не само у нас.

Все още има редица въпросителни около доиграването на първенствата из континента, както и около нашата Първа лига, която по план трябва да се поднови на 13 април. Ако се поднови по план, то всички мачове ще могат да бъдат изиграни до 10 юни. Обсъжда се и вариант, при който шампионатът да завърши с края на редовния сезон, до който остават едва два кръга.

При такава ситауция Лудогорец автоматично печели деветата си поредна титла, а Левски, Локомотив (Пловдив) и ЦСКА, които в момента делят следващите три места с равни точки, ще имат само два мача, за да си осигурят място в Европа.

"Обсъждаме, зависи кога ще бъде овладяна ситуацията. От изключителна важност е тази епидемия да бъде овладяна навреме. Ако се справим до 13 април, има вариант първенството да продължи и да завърши в цялост, може би някъде до 10 юни.

Но това зависи от хората, доколко дисциплинирани ще бъдат българите. Рано е да се каже, най-важното в момента е здравето на хората.

Форматът ни облагодетелства, тъй като има още два кръга до приключване на редовния шампионат. Ако положението се удължи и след 13 април, примерно до средата на май, вариантът е да се доиграят само тези два кръга и на база на това класиране да се определи крайното класиране. Зависи от начина на протичане на ситуацията.

Във вторник има видео конференция с всички 55 членки на УЕФА, ще бъдат обсъждани всички варианти.

Със сигурност няма да има Европейско първенство през юни, както беше планирано. Това мога да кажа - има вариант да се проведе малко по-късно през тази година или да бъде изместено за 2021 година. Смятам, че баражът с Унгария в края на този месец няма да се състои на 99%, защото виждате, че е извънредно положение в държавата. Страните, в които трябва да се проведе първенството, са силно засегнати от коронавируса".