Революцията на Саудитска Арабия в спорта е напълно сериозна и с ясна стратегия и визия. Телевизионно обръщение на принца Мохамед бин Салман подчерта още веднъж това, както и неговото намерение да "промени представите на света за страната и нейния народ, на всяка цена".

Главата на кралското семейство обяви официално новината за футболното първенство на Саудитска Арабия, където четирите водещи и най-популярни клуба вече са под шапката на Обществения инвестиционен фонд, който пък е под контрола на правителството.

Но не е само това. В думите на най-важния човек в държавата, що се отнася до спорта, бе спомената и "Визия 2030", като новината от днес, разпространена от човека на The Athletic за региона е, че Саудитска Арабия е готова дори на сътрудничество с европейска държава, за да е домакин на Мондиал 2030. Като имената на потенциалните партньори са Италия и Португалия.

До момента се "ковеше" съвместна кандидатура на саудитците с Египет и Гърция, но южните ни съседи останаха пасивни в цялата ситуация. А сътрудничеството на Рияд с Кайро също върви мудно, докато очевидно в Саудитска Арабия са решени да няма никакъв компромис и този Мондиал след 7 години да е в страната.

Но тя няма да успее да вземе световното сама, тъй като няма намерение да строи напълно нови 10 стадиона за минимален период във времето. А и няма толкова време, колкото имаше например Катар (11 години).

Според The Athletic вариантите Италия и Португалия вече са проучени, като дори може и да има контакт на най-високо ниво с тези държави. Португалия обяви съвместна кандидатура с Испания, но си "оставя вратичка", а и присъствието на Кристиано Роналдо, който е емблема на португалския футбол, в първенството на Саудитска Арабия, е допълнителен жокер.

Но най-реалистично изглежда сътрудничество с Италия, която също няма как да успее да организира сама световно (няма необходимия брой модерни стадиони, според новите разбирания на ФИФА за такива), но може да се справи с това да подготви пет такива до 2030-а.

Евентуален съвместен проект на Италия и Саудитска Арабия ще означава, че може за първи път да имаме световно на два континента, а разстоянието Рияд - Рим е около 3700 км (полетът е 4 часа).

Нещо, което реално не надхвърля разстояния по време на руския Мондиал преди 5 години, или този в Щатите, Канада и Мексико, който ни чака през 2026-а.