Съдът в Престън, Англия, произнесе ефективна присъда на Даниеле Сиуско, 29-годишен италианец и фен на "Рома".

Той ще лежи в британски затвор за 2 и половина години, след като се призна за виновен за атаката и нанасянето на "изключително тежка телесна повреда" на привърженик на "Ливърпул".

Инцидентът се случи на 24 април преди първия полуфинал в Шампионската лига, когато група маскирани ултраси на римския отбор атакуваха Шон Кокс и негов приятел недалеч от стадион "Анфийлд".

Кокс бе пребит с метални тръби и в момента е в безпомощно състояние, като вероятно черепно-мозъчните му травми са необратими. Той бе поставен за над месец в изкуствена кома, от която вече е изваден, но продължава да бъде неконтактен и вероятно никога няма да се възстанови.

"Пораженията му са катастрофални", каза съдията Марк Баун, преди да произнесе присъдата.

Съдът реши след гледането на записите от охранителните камери, че Сиуско не е човекът, нанесъл фаталните удари по главата на Кокс, установи съдът в Престън. Но е един от 25 души, разпознати като участници в атаката. Затова и присъдата му е сравнително лека.

Друг от тях - 21-годишният Филипо Ломбарди, е обвинен за нанасянето на ударите, като отрече вина и предстои дело до края на тази година. Неговата присъда, ако бъде признат за виновен, ще е от над 9 години затвор.

Полицията в Рим е разпознала още шестима от нападателите и в момента те са обявени за издирване.