Английският футбол очаква война, след като проект, наречен Project Big Picture видя бял свят чрез няколко водещи медии в неделя.

Планът е изготвен от собствениците на Ливърпул и Манчестър Юнайтед, но има подкрепата още от Арсенал, Манчестър Сити, Челси и Тотнъм - това е т.нар. Голяма шестица във Висшата лига.

В него има революционни предложения, като се започне от това, че Премиершип - тази машина за пари, която печели милиарди всеки сезон, поема ангажимент да плати веднага 250 милиона лири на клубовете от долните дивизии, за да ги спаси от фалит в ситуацията на пандемия.

Както и да разпределя 25% от годишния си приход между тимовете извън Висшата лига, което също е огромна сума (около 1,3 милиарда лири).

Други точки от проекта са:

- Намаляване на отборите в елита от 20 на 18. Останалите три професионални дивизии да станат от по 24 тима.

- Два изпадащи от Висшата лига, а третият отива на плейофите с отборите от Чемпиъншип.

- Премахване на Купата на лигата и мача за Суперкупата - "Къмюнити шийлд".

- Премахване на "парашутните плащания", които всеки изпаднал отбор от Висшата лига получаваше 18 месеца след потъването си в долната лига.

- Плащане на 100 милиона лири като безвъзмездно дарение към Футболната асоциация, която е загубила огромни суми заради пандемията.

- Девет клуба да получат специални права за гласуване при всяко решение във Висшата лига, като това са най-дълго изкаралите в дивизията нейни членове. Освен споменатите шест клуба, там попадат Евертън, Нюкасъл и Саутхемптън.

Реакцията на Висшата лига бе незабавна, като организацията е притеснена от готвения план. Според анализите на експерти в медиите и футболните среди, това е първата стъпка на най-големите клубове към отделяне в Суперлига.

Очаква се съпротивата да дойде от традиционни клубове, които са в елита или с амбиции да играят в него. Но не и от малките отбори от Лига 1 и Лига 2, за които гарантираните пари от огромните приходи на Премиершип могат да са живителни.

Първите мнения са негативни, но има и такива, които наистина виждат в плана спасение за долните нива на футбола в страната.

Рик Пари, шеф на Футболната лига (администрира Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2), заяви:

"Планът ще предизвика спорове, но е време за промяна. През миналата година клубовете от второто ниво - Чемпиъншип, са получили общо 146 милиона лири. За същия период тези 14 тима от Висшата лига, които са извън топ 6, са взели 1,56 милиарда. Така пропастта между елита и останалите става колосална."