УЕФА търси начин да разтрогне договора си с руския гигант “Газпром”, но за целта ще трябва да плати сериозна неустойка. Редица клубове и организации преустановяват отношенията си с руски компании след инвазията и началото на войната в Украйна, като тов не е първи удар по “Газпром”, след като Шалке 04 се отказа от взаимоотношенията си с дългогодишния си спонсор. 

Футболната федерация и руската компания подписаха най-новия си договор за сътрудничество през 2021 година, като стойността му бе 40 милиона евро на година. Иначе партньорството им е дългогодишно и датира още от 2012 година. Това е поредният удар по Русия, след като европейската футболна централа отне на Санкт Петербург домакинството на финала в Шампионската лига, премествайки го в Париж.

Межудвременно легендарният чешки хокеен вратар Доминик Хашек излезе с доста крайно предложение, свързано с руските играчи в НХЛ и инвазията на родната им страна в Украйна.

57-годишният чех, който е член на Залата на славата, след като игра близо две десетилетия с екипите на Чикаго Блекхоукс, Бъфал Сейбърс, Детройт Ред Уингс и Отава Сенатърс, призова руските хокеисти да бъдат освободени от отборите си.

“НХЛ моментално трябва да прекрати договорите на всички руски играчи! Всеки спортист представя не просто себе си и отбора си, а и своята страна и нейните ценности и действия. Това е абсолютен факт. Ако НХЛ не го направи, то тогава директно ще носи отговорност за всички смъртни случаи в Украйна”, написа Хашек.

По-рано днес руската звезда на Вашингтон Александър Овечкин коментира войната, като изтъкна, че се надява всичко да приключи възможно най-бързо и с най-малко жертви. Овечкин никога не е крил, че е привърженик на Владимир Путин.

Международната федерация по гимнастика забрани използването на флаговете и националните химни на Русия и Беларус в турнирите под своя егида заради случващото се в Украйна.