Исландският Валур е първият съперник на Лудогорец в Лига Европа, след като отпадна в сряда вечерта от Шампионската лига - като нашия първенец. Така в четвъртък, 25 юли, тимът от Разград гостува в Рейкявик, а седмица по-късно (1 август) приема исландците в реванш.

Валур бе елиминиран с лекота от словенския Марибор с 2:0 в реванша в сряда и общ резултат 5:0. Отборът е на шесто място в първенството си, от което са изминали 12 кръга - това е вероятно единственото леко предимство, което Валур може да има пред Лудогорец.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/18470804/0131/bg

Класите са много различни и българският шампион би следвало да няма проблеми с отбор, който е елиминирал само четири отбора в европейската си история - Жьонес (Люксембург), МиПа (Финландия), Вентспилс (Латвия) и Санта Колома (Андора).

Но - внимание.

В тима на Валур има трима актуални национали на Исландия, а това е състав, който се класира на Евро 2016 и Мондиал 2018, където остави и силни впечатления с организираната си и сърцата игра.

На вратата на Валур е култовият персонаж Ханес Халдорсон, 35-годишен филмов процудент, който между другото е и футболист. Стражът е неизменно под рамката в геройските изяви на исландците в последните 4 години и на двата споменати форума.

На Евро 2016 той отчая Кристиано Роналдо в паметен мач от групата, завършил 1:1. После помогна с отлични изяви за сензационното елиминиране на Англия.

На световното в Русия Халдорсон спря Меси - спаси му дузпа, а Исландия не падна и от Аржентина (пак 1:1).

Ще го гледаме срещу Лудогорец съвсем скоро.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/64478-67681-1899/0331/bg